10 greseli in periajul dentar

What-Are-Dental-ImplantsPeriajul dintilor este pentru multi dintre noi caruia nu ii oferim importanta necesara. Insa, atunci cand nu avem un ritual de ingrijire orala corespunzator, ne expunem sanatatea unor riscuri mari ce pot avea efecte negative pe termen lung.

Care sunt cele mai frecvente greseli intalnite?

1. Folosirea unei periute nepotrivite

Primul indiciu in alegerea unei periute potrivite este chiar forma acesteia si felul in care se potriveste in mana. Periuta ar trebui sa fie la fel de usor de manuit ca o furculita. Mai mult, trebuie sa luam in considerare marimea periutei. Daca va straduiti sa deschideti gura foarte larg pentru a permite periajul, inseamna ca periuta este prea mare si trebuie sa alegeti un produs ce poate fi manuit confortabil.

Electrica sau manuala?

Alegerea tipului de periuta tine de preferintele fiecaruia. Rezultatele folosirii unei periute normale sunt la fel de bune si in cazul periutelor electrice atat timp cat sunt respectate regulile de igiena orala.

“It’s not the toothbrush, it’s the brusher.”

2. Alegerea unei periute cu peri necorespunzatori

Unele periute au perii inclinati, altele au perii drepti. Ambele sunt la fel de eficiente, insa ceea ce face diferenta este tehnica de periaj!

Totusi, perii prea aspri pot afecta gingiile, iar medicii stomatologi recomanda folosirea unei periute de dinti cu peri moi. Acestia trebuie sa fie destul de rezistenti incat sa elimine placa bacteriana, insa nu foarte duri pentru a nu afecta dintii.

3. Prea rar sau prea mult timp

Specialistii recomanda sa ne spalam de cel putin doua ori pe zi. Ideal insa este sa ne curatam dintii de trei ori pe zi si sa dedicam fiecarui periaj 2-3 minute in medie.

Multi dintre noi nu au rabdare sa petreaca doua minute pentru fiecare periaj, asa ca specialistii recomanda sa impartim suprafata dentara in 4 si sa dedicam 30 de secunde curatarii fiecareia.

4. Prea des sau prea dur

Desi ideal este sa ne spalam de trei ori pe zi, depasirea acestui numar poate deveni o problema. Periajul excesiv poate conduce la iritarea radacinilor dintilor si a gingiilor si, mai mult, chiar la erodarea smaltului. Secretul este sa ne periem dintii cu grija timp de doua sau trei minute.

5. Periajul incorect

Miscarile orizontale pe linia gingiei pot provoca iritatii. Aseazati periuta la baza gingiei intr-un unghi de 45 de grade si faceti miscari scurte. Periati dintii de sus in jos, miscarile trebuie sa fie numai verticale, nu si orizontale!

Asigurati-va ca periati dintii pe toate suprafetele, in exterior, in interior, dar si pe suprafata de masticatie. De asemenea, este foarte important sa folosim periuta de dinti si pentru curatarea limbii pentru a elimina bacteriile in totalitate.

6. Inceperea periajului cu aceeasi suprafata

Multe persone incep periajul pe aceeasi suprafata de fiecare data si ajung sa se plictiseasca spre final si sa nu acorde destula importanta unor zone. Ca sa va asigurati ca va mentineti o igiena orala corecta, este recomandat sa alternati suprafetele dentare cu care incepeti.

7. Omiterea suprafetei interioare a dintilor

Curatarea placii bacteriene pe care nu o vedeti este la fel de importanta ca si in cazul suprafetei exterioare a dintilor. In cele mai multe cazuri, zona interioara a dintilor de jos este cel mai des ignorata, iar acest lucru poate conduce la aparitia problemelor.

8. Omiterea clatirii periutei de dinti

Bacteriile se pot dezvolta pe o periuta care nu este clatita dupa folosire. Astfel, la urmatorul periaj bacteriile se vor reinstala, iar igienizarea nu va mai avea efectele optime. Asigurati-va ca dupa fiecare periaj clatiti periuta si o pastrati intr-un mediu igienic.

9. Nu uscam periuta dupa folosire

O periuta care nu este pastrata in conditii optime in care sa fie permisa uscarea perilor, poate cultiva bacterii. De aceea, inainte de a acoperi capatul periutei cu un capac perforat care sa permit intrarea aerului, este important sa agitati periuta dupa clatire pentru a reduce cat mai mult din umezeala.

10. Schimbarea periutei la intervale mari de timp

Specialistii ne recomanda sa ne schimbam periuta odata la trei luni. Cu toate acestea, calitatea perilor este cel mai bun indicator pentru achizitionarea unei noi periute. Daca remarcati ca perii sunt deformati sau uzati, este cazul sa optati pentru o periuta noua!

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar si in cazul in care este efectuat corect si regulat, nu este eficient in a indeparta si depunerile de tartru care se acumuleaza periodic pe dinti; este necesara deci interventia de curatare profunda si de indepartare profesionala a tartrului.

Numai realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale – recomandarea  medicilor  este ca sedinta de profilaxie (detartraj, air-flow, periaj profesional) sa fie realizata la un interval de 6 luni.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>