1000 Post Terra – Un duet tata fiu care promite

1000 post terraVenit dupa o alta colaborare tata – fiu (Will Smith – Jaden Smith), ma refer la Pursuit of Happiness, After Earth (sau 1000 Post Terra) m-a atras. Pentru ca, (daca nu ati vazut Pursuit of Happiness vi-l recomand cu cea mai mare caldura), am avut speranta ca noul tandem din familia Smith va veni cu ceva cel putin la fel de bun.

Desi tema este relativ perimata si plina de clisee, tot am fi avut ce scoate daca ne-am fi chinuit putin…

Avem asadar o populatie decimata de oameni care, dupa ce Pamantul a devenit nelocuibil, a trebuit sa se mute pe alta planeta. Unde, ce sa vezi, au dat de un soi de fiare (Urse) care ii vaneaza (logic, doar vor sa le ia habitatul natural, nu?!).

Avem mai departe un om nemaivazut si neinfricat, invizibil pentru aceste fiare (ele sunt oarbe, dar percep oamenii dupa feromonii emanati atunci cand li se face frica).  Acesta e Will Smith (Gen. Cypher Raige). Fiul sau (in film si in viata reala), Kitai Raige ar dori foarte mult sa-i calce pe urme dar nu reuseste sa stapaneasca frica precum tatal sau si asta il face extreme de vulnerabil in fata bestiilor descrise mai sus.

Ca sa si-l apropie mai mult, generalul il ia pe acesta intr-o misiune de rutina – transferul unei Urse pe o alta planeta. Pe drum dau de o ploaie de meteoriti sau ceva asemanator si – fatalitate – aterizeaza fortat pe… Terra!

Reconstituirea noului stil de viata in care traieste omenirea pe noua planeta e ok, toate amanuntele ce tin de actiunea de pana acum sunt la locul lor cu mici detalii neobservabile unui ochi de privitor neobisnuit cu tainele tehnicii SF consecrate de filmele de gen. Numai ca de la aterizarea pe Terra se cam rupe filmul, odata cu nava. Singurii supravietuitori sunt ei doi si Ursa, evident.

Si stai privitorule si uita-te cu sufletul la gura cum juniorul trebuie sa strabata 100 de km (distanta dintre cele doua parti componente in care s-a rupt nava) pentru a recupera un transmitator de semnal SOS! Si o face singur, ca taica-su are piciorul facut franjuri.  Si se lupta el cu fiarele care, la 1000 de ani de la plecarea omului au ajuns sa stapaneasca planeta si culmineaza cu indeplinirea misiunii si cu omorarea, intr-o lupta epica, a Ursei ce-I ameninta viata si misiunea.

Am spus mai devreme ca filmul s-a rupt. Sa ma explic. Atata vreme cat intriga a curs descriptiv pana la momentul in care s-au prabusit cei doi, filmul a mers.

Dupa aceea, in afara de mesajele cliseistice de tip ecologist-extrem (ati distrus planeta Pamant, aceasta si-a dezvoltat un sistem de aparare propriu pentru starpirea celui mai mare dusman al ei – omul!), o tinem intr-o incercare de reconciliere presarata de trucaje slabe pe un fir al scenariului mai firav decat o panza de paianjen.

Nu a mers filmul, m-am asteptat la mult mai mult, mai ales ca la experienta sa, Will Smith, care a produs si filmul, putea scoate muuult mai mult. Este o peltea lunga, cu pretentie de SF dar care nu mai impresioneaza dupa ce ai vazut realizari precum Star Trek sau altele echivalente.

Per total am remarcat insa un fapt datator de speranta pentru viitor: Jaden Smith s-a intrebuintat serios pentru acest rol, este bine dezvoltat, un sportiv bine legat si care, spre deosebire de taica-sau, care mi-a parut imbatranit brusc, promite si promite bine.

Una peste alta, eu spun asa: desi filmul lasa de dorit, consider ca scopul lui Will Smith de a-i atribui fiului sau un rol care sa-l evidentieze a fost atins. Putem asadar, reducand la maxim filmul, sa consideram aceasta pelicula un excelent exercitiu de PR la adresa si in beneficiul tinerei generatii din familia Smith.

Recomandarea mea? Filmul e de vazut de catre impatimitii genului, dar nu e recomandabil sa pierzi aproape doua ore cu prietena vizionandu-l gandind ca ati iesit sa va relaxati in oras. Pentru asta exista alte activitati si alte filme…

This entry was posted in REVIEWS and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 1000 Post Terra – Un duet tata fiu care promite

  1. Pingback: 1000 Post Terra - un duet tată - fiu care promite » Dorin Apăvăloae

  2. Adrian Tanasa says:

    Multumesc pentru descriere. Ma asteptam sa fie fix cum l-ai descris. Nu l-am vazut inca dar o sa-l astept pe HBO :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>