5 lucruri pe care nu le poti invata decat singur(a)*

tudor-costea-fluierandSunt unele lucruri pe care trebuie sa inveti sa le faci singur, in viata. Lucruri pe care mama si tata nu te pot invata cum sa le faci sau poate ca nu stiu, le e rusine, nu au timp ori poate efectiv nu le-a dat prin cap ca trebuie sa te invete.

Prin aceste lucruri eu, personal, regasesc fluieratul. Am invatat sa fluier singura, in ritm, dupa muzica, fara sa ma invete altcineva, insa fluieratu’ acela cu degetele in gura facute cerc sub limba nici in ziua de azi nu am reusit, desi am insistat de multe ori si s-au chinuit multe persoane sa ma invete. Drept pentru care, un taxi in New York n-o sa gasesc niciodata. Tocmai de aceea am si evitat sa merg acolo, ca sa nu ma fac de cacao.

Un al doilea lucru care nu te poate invata nimeni este… mersul pe bicicleta. Pe vremea mea (ca da, sunt din generatia cu cheia la gat dar degeaba, ca tot nu ajungeam la gaura cheii si ma rugam de vecini sa-mi descuie usa) nu erau roti ajutatoare, iar eu am invatat sa merg pe bicicleta dintr-o ambitie personala, pe la 9-10 ani, pe o bicicleta ruginita de muncitor, pe care nici macar nu puteam sa incalec ca lumea ca ma despicam pana la buric si trebuia sa stau cu un genunchi la ureche cand ma opream. Doamne ce vanatai mai aveam pe picioare in perioada aceea… De la genunchi in jos eram mova, verde, rosie, in functie de noutatea evenimentului si vesnic murdara de ulei de lant. Offf.. si de cate ori pica lantu’ la bicicleta… stiam sa-l pun si cu ochii-nchisi.

Un al treilea lucru pe care il inveti doar singur este cum sa injuri. Lucrul asta trebuie sa vina din suflet, cu creatie, sa fie original, sa te reprezinte. Nu poti sa copiezi injuratura altcuiva, pentru ca atunci e ca si cum ai folosi CNP-ul altei persoane. Injuratura ar trebui sa fie ca o semnatura electronica, o amprenta unica, cu copyright (ca tot am zis in articolul precedent). Sa fii recunoscut doar dupa ea si sa fie toti invidiosi ca nu s-au gandit primii la o astfel de injuratura. Injuratura trebuie sa fie ca o terapie, mai ales la volan. Sa cobori din masina eliberat, ca dupa o sedinta de masaj cu o suedeza oarba.

Al patrulea lucru pe care trebuie sa-l inveti “da solo” este cum sa inoti. Da, sigur, exista tehnici, exista instructori, dar daca tu fizic nu iti dai interesul in mod deosebit pur si simplu nu-ti iese. Ok, poate mie nu-mi iese. Eu si la ora actuala inot caineste, si obosesc dupa 5 minute, dupa care ma fac pluta ca sa-mi trag sufletu’. De mentionat ca sor-mea si cumnata-miu amandoi sunt instructori de inot, da? iar nepotu-miu al’ mare (10 ani) e multiplu campion national (si nu numai) la inot. Deci de unde nu e… nici Sfantu’ Petrica nu are ce sa-ti indese-n traista.

Lucrul cu numarul 5 (si musai de invatat pana la 30 de ani)  este… bautul si mahmureala. Asta da! Tine de corpul tau si de limitele tale si nimeni nu te poate invata la ce otrava tii mai bine: vin, bere, vodca sau toate trei dar la intervale de 2,35 ore și 15 secunde sau… who cares?. Trebuie sa-ti testezi propriile limite si s-o dai in coma alcoolica de cel putin 2-3 ori cu 2-3 alcoolice diferite ca sa poti sa spui ca ai invatat sa bei. Dar, atentie, luati-va de fiecare data masurile necesare si o “bona” cu voi care sa va adune piesa cu piesa de prin carciumi. Cat despre mahmureala, doar tu stii cu ce s-o dregi: inca o bere, cioarba de burta, lapte… astea-s doar sugestii. Corpul tau va alege. Un pont: incercati limitele astea in locuri obscure, in alt oras decat cel de bastina, ca sa nu v-arate vecinii cu desh’tu.

*acest articol este scris subiectiv; nu aplicati aceste teoreme in conditii necontrolate.

This entry was posted in BEING 30ROCKS, EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>