Avem o personalitate sau copiem una?

personalitate camuflataAti intalnit vreodata persoane care nu au o opinie proprie? Persoane care asteapta intai sa afle care este opinia voastra, ca sa poata sa fie de acord si sa nu va contrazica? Persoane care se vor atat de mult placute incat devin sterse si se pierd in decorul uman al cotidianului tocmai pentru ca nu vor sa riste sa fie criticate. Aceste persoane vor urmari mereu din umbra formatorii de opinii, chit ca sunt gresite sau chiar corecte. Ele intotdeauna vor observa in liniste, vor asimila expresii, atitudini, vor face o medie aritmetica si apoi vor afisa opinia deja majoritara pentru a nu starni valuri. Ele se feresc sa-si afiseze o personalitate puternic conturata, chiar daca este foarte corecta, pentru a nu fi in lumina reflectoarelor si pentru a nu da motiv de barfa cunoscutilor, pentru a nu crea conflicte.

Nu ma intelegeti gresit. Nu critic aceste persoane. Nu este nimic rau in a “zbura pe sub radar”, in a deveni o persoana echilibrata cu cel din stanga si/sau din dreapta ta. Este ok. Este nivelul de politete universal acceptat.


Insa in momentul cand trebuie sa-ti spui o părere pentru a fi numarata alaturi de altele si a se lua o decizie, este cazul sa faci uz de tot ce ai cantarit tot restul vietii si sa iei o atitudine proprie. Altminteri mi se pare inutil sa incepi sa te plangi in stanga si-n dreapta ca nu ai fost ascultat, ca esti nemultumit de ce ti se intampla sau ca “statul” face misto de tine. Am intalnit zilele astea inclusiv persoane care se feresc sa spuna ce atitudine adopta raportat la educatia propriilor copii. Persoane ajunse in acel prag de timiditate sociala incat le este frica sa si respire, ca nu cumva sa-i observe cineva si sa le puna groaznica intrebare: “ce parere ai?” Indubitabil ele nu vor avea nicio parere. Raspunsul va fi monosilabic, expeditiv, incheiat probabil cu o intrebare redirectionanta catre cealalta persoana. Cu putin noroc aceasta nu se va prinde si va incepe sa bata campii despre sine sau orice alt subiect.


Radical diferite despre persoanele de mai sus, intalnim persoanele care au o parere proprie despre absolut TOT. Indiferent ca sunt sau nu in cunostinta de cauza sau ca macar stiu cu ce se mananca subiectul discutat. Ele sunt atoatestiutoare si saritoare, iti dau raspunsuri lungi si pline de adjective, starpitoare de orice urma de interes ce ar fi putut exista in interlocutor. De multe ori ele adora sa vorbeasca atat de mult despre sine incat indiferent care ar fi intrebarea, ele tot despre ele insele ajuns sa monologheze, iar daca tragi linie si aduni afli si tata supta de pe vremea mersului cvadruped, in timp ce tie ti-a luat limba forma dintilor de cat ai tacut si te-ntorci la ale tale la fel de destept cum erai cand ai intrebat “cat e ceasu’?”.
This entry was posted in EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>