Creierul tau face sport?

brain fitnessInconjurati  de tehnologie, uitam uneori ca am invatat tabla inmultirii si o stim pe dinafara sau  ca putem retine numere de telefon, nume si adrese fara sa avem nevoie de soft-uri dedicate acestor operatiuni.

Nu realizam constient dar, functia de autocorrect din word isi face treaba in background cu succes, calculam linistiti pe laptop sau telefon pana si adunarile simple, avem calendare, remindere si back-up uri pe absolut toate device-urile, totul ca sa ne eliberam minte de detalii statice si sa facem fata suvoiului de informatii care ne asalteaza zilnic. Inghitim pe nemasurate si suntem fericiti, pentru ca informatia inseamna putere.

Dar uite asa, ne amorteste creierul . Specializat in prelucrarea informatiilor, el reuseste cu greu sa faca fata avalansei de informatii si sa o structureze corect daca nu este antrenat. Da, cel mai solicitat organ al omului contemporan, pe care incepem sa il apreciem, de obicei, la justa lui valoare, abia cand avem probleme de concentrare si memorie, are nevoie de exercitii in mod continuu.


Brain Fitness

Creierul se dezvolta in continuare si la maturitate printr-un proces de formare continua  a neuronilor si a legaturilor dintre acestia, proces numit: neuroplasticitate.

Exercitiile de brain fitness ajuta la mentinerea sau dezvoltarea proceselor cognitive de care avem nevoie in desfasurarea activitatilor noastre zilnice. Acest lucru este posibil prin  antrenarea abilitatilor precum memoria, atentia, autocontrolul, luarea deciziilor, multitaskingul printr-o serie de exercitii special concepute sa aduca sau sa pastreze creierul in forma maxima.

Conceptul nu este nou, dar patrunde timid la noi si prevad ca va avea multi adepti.


Cand, unde, cum, de ce?

Mai departe de carti, jocurile clasice consacrate  antrenamentului intelectual  (sah, scrabble, go) sau careurile de cuvinte incrucisate, in mod paradoxal, tot tehnologia ne aduce cele mai la indemna solutii pentru practicarea Brain Fitness.

Exista o serie de site-uri care pun la dispozitie, in baza unui profil personalizat un program de antrenament in toata regula si ofera de asemenea analiza rezultatelor: brainmetrix.com, happy-neuron.com , cognifit.com,  lumosity.com, brainfitness.ro.

Marea majoritate sunt insa in limba engleza, lucru care poate fi privit ca mic inconvenient dar si ca o provocare.  Desi inrolarea in asemenea programe costa, cam toate ofera si optiunea unui cont gratuit (cu ceva mai putine functionalitati dar suficient de ofertant cat sa testezi avantajele utilizarii unui asemenea program). Singura platforma pe care am identificat-o  in romana pana acum se numeste brainfitness.ro si  functioneaza doar contra cost.

Exercitiile de brain fitness sunt jocuri, care pot parea simple la prima vedere si oarecum asemanatoare celor  pentru copii. Dar gradul de dificultate creste rapid si veti fi surprinsi sa vedeti cum v-ati pierdut antrenamentul de rezolvare a task-urilor simple si cum veti evolua de la o sedinta la alta.

Eu una folosesc , de la inceputul anului, varianta gratuita a exercitiilor de pe lumosity.com. Exercitiile imi ocupa cam 30 de minute zilnic si am nevoie doar de o conexiune la Internet pentru a–mi antrena creierul prin joc.

Pot doar sa va spun ca dupa terminarea programului personalizat pe care il fac acum, voi trece, cel mai probabil la varianta paid pentru ca vad zi de zi cum mi se imbunatatesc rezultatele.

This entry was posted in INGRIJIRE, MINTE and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Creierul tau face sport?

  1. Dan says:

    M-ai convins, de maine incep si eu exercitiile. Simteam ca s-a puturosit al meu creier, dar nu m-am gandit la variantele astea de training.
    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>