Codul bunelor maniere pe Facebook

facebookAdunandu-ma de pe peretii publici ai Facebook-ului si de prin alte cotloane internautice pe unde mai trag picioru’ (ala bun)*, ajung la concluzia ca sunt perceputa fie ca o tanti de gasca fie ca o nebuna extremista si anarhista cu accese de aroganta pedanta.

Ei bine sunteti pe aproape. Nu complet, dar tangentiali cu entitatea mea filosofica sunteti cu siguranta.

Sunt cateva subiecte de la care nu fac nici un fel de compromis cand vine vorba sa mi se indese cu de-a scarba pe gat. Unele dintre ele sunt: religia, cenzura, incalcarea drepturilor omului, nesimtirea si prostia. Atata timp cat nu mi le fortezi spre asimilare si doar ti le exprimi fara a ma hartui in vreun fel, poti sa-mi fii cel mai bun prieten, vecin sau follower pe Facebook. Iti respect dreptul de a fi fanatic in pareri, insa de asemenea am si eu dreptul de a te ignora.

Fiecare are propriul public, asa ca de ce sa ne apucam sa aruncam cu rosii stricate unul in celalalt si sa ne umplem de frustrari si dureri de cap cand stim clar ca nu se va ajunge la un consens? Let’s just agree to disagree. Problema mea, cum spuneam anterior, este cu cei care se agata de mine sa le dau dreptate, care “ma pun la punct” ca dau exemplu prost tinerilor din ziua de azi, sau care isi vomita frustrarile pe covorul meu (virtual) de welcome. Nu se face, dragilor. Eu nu mi-s tata-n piata sa ma murdaresc de “caracter” in public sa facem circ. Prefer sa va dau Unfriend si/sau block dupa caz, si sa va “strang masa” dupa ce v-am dat afara. Considerati acest lucru lasitate? E libertatea voastra. Eu o consider un protocol civilizat virtual.

Si ca tot vorbim de bunele maniere pe online, cred ca pot sa mai incadrez si alte cateva “gesturi”:

  • tag-ul in fotografii spam; da, ma refer la “ocaziile speciale” de Paste, Craciun, 1 Martie, 8 Martie, Sf. Vali. Eu am interzis tag-uirea proprie de catre alte persoane ne-autorizate. Sa va fie de bine, daca aveti ganduri frumoase la modul general cu mine si alte 99 persoane. Eu prefer sa mi le spuneti in privat si uni-directional. Otherwise, este apreciat si “delocul”. Chiar foaaarte mult.
  • tag-ul in check-in-uri fara sa ma intrebati; poate ca nu vreau sa stie tot poporu’ cu cine sunt si ce fac si ce ma scalambai eu, da? va rog, cereti-mi o semnatura verbala cand va cechinuiti alaturi de mine pe toti peretii.
  • includerea numelui meu in mesaje private in masa cu scop publicitar; asta e noul sms de urari de sarbatori. Hate it! Please don’t do it.
  • includerea mea in grupuri in care “credeti voi” ca m-as potrivi, fara sa ma intrebati; voi da cu siguranta leave group. I’m not that kind of facebooker.
  • invitatii la jocuri; oricare ar fi ele, NU.
  • invitatii la evenimente din alta tara decat Suedia; Fratilor, eu nu mai locuiesc in Romania de mai bine de un an. Nu mai dati invite la TOATA lista in evenimente. V-am bagat deja pe multi la spam pe premisa asta si v-am blocat dreptul de a ma mai invita vreodata la vreun eveniment creat de voi
  • cersetorii in privat sa va dau like la o poza sa castigati vreun concurs;

Momentan doar acestea mi-au venit “la gura”, asa ca daca mai aveti voi altele, sunteti mai mult decat bineveniti sa le centralizati printr-un comment, ca sa ii anuntam pe nepoliticosii online-ului cam care sunt regulile nescrise ale politetii facebookiste.

Asadar, s-auzim numai de bine!

* Nu sunt schioapa, doar fac trimitere la expresia “a trage piciorul (n.r. drept)” (cand pleci de undeva), superstitie care presupune atragerea a numerosi vizitatori sau clienti.

Sursa foto

This entry was posted in EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>