Cum sa previi cancerul oral doar cu o vizita la dentist

dentestetTimpul, teama de stomatolog, lipsa informarii, lipsa banilor, alte prioritati reprezinta motive sau scuze pentru care ne negrijam dantura. De aceea, de cele mai multe ori mergem la dentist in regim de urgenta si abia atunci descoperim ca suferim si de alte afectiuni care nici nu ne dor, nici nu sunt vizibile. Experinta medicul stomatolog, alaturi de o aparatura medicala de ultima generatie pot diagnostica o boala care, trata la momentul potrivit, te va salva de efectele  negative ale acesteia.

Cancerul oral, gingivita, molarul de minte inclus sau mobilitatea dentara reprezinta afectiuni asimptomatice, cu o evolutie destul de rapida si care pot afecta grav nu doar sanatatea dentara, ci si sanatatea generala a pacientului.

Pentru a te asigura ca dantura ta ramana sanatoasa si frumoasa cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ajungi la medicul dentist. In timpul unei consultatii specialistul analizeaza toata cavitatea bucala, nu doar dantura, pentru a depista din timp anomaliile. De aceea, pentru a preveni afectiunile dentare pe termen lung, stomatologul recomanda consultul stomatologic o data la 6 luni, insotit de o sedinta completa de profilaxie (detartraj, air flow si periaj profesional).

Cancerul oral, o afectiune cu o crestere semnificativa in ultimii ani

Conform statisticilor furnizate de catre Oral Cancer Foundation cazurile de cancer oral au crescut cu 225% in perioada 1988 – 2004, iar la nivel international sunt depistate peste 640.000 de cazuri de cancer oral anual. În numai câteva minute și fără niciun fel de durere, celulele pre-canceroase și canceroase pot fi detectate încă de la primul stadiu. Cea mai buna metoda de diagnosticare a acestei afectiuni este in cabinetul medicului dentist. In prezent, Oral Cancer Screening este cea mai sigura metoda de testare pentru cancerul oral disponibila in Romania.

Testul Oral Cancer Screening este realizat cu ajutorul unui aparat de screening pentru cancerul oral de ultima generatie, creat exclusiv in laboratoarele din SUA. Aparatul este dotat cu o camera digitala incorporata, care permite medicului stomatolog sa obtina o imagine detaliata a cavitatii bucale si scanarea in profunzime a tuturor zonelor care ar putea contine celule pre-canceroase sau canceroase, neobservabile cu ochiul liber. Testul Oral Cancer screening reprezinta o procedura non-invaziva si usor de realizat in cadrul unui control de rutina la dentist, pacientul fiind lipsit de riscul iradierii si beneficiind de o diagnosticare precisa a leziunilor de la nivelul cavitatii bucale. Recomandarea medicilor este ca aceasta procedura sa fie realizata cel putin o data pe an.

De ce sa faci testul Oral Cancer Screening?

  • Simptomele cancerului oral in faze incipiente nu sunt vizibile cu ochiul liber
  • Extinderea cancerului oral este rar asociata cu dureri acute
  • Mai mult de 2/3 din totalitatea cancerelor orale sunt diagnosticate abia in stadiile avansate
  • Depistarea timpurie a cancerului oral creste rata de supravietuire la aproximativ 80%

Asadar, este important ca fiecare pacient sa faca cel putin o data pe an screening-ul pentru depistarea cancerului oral, pentru a se asigura de un tratament timpuriu, cu efect terapeutic mult mai rapid, costuri si durata tratamentului mult mai mici. Pentru a beneficia de Testul Oral Cancer Screening, puteti solicita mai multe informatii aici.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>