Despre surse si … (re)surse

roxana-costeaI-am propus Roxanei, autoarea guest post-ului “Viata privita prin ochii unei dezertoare”, sa ne delecteze constant cu articole pe blogul 30rocks. Fata buna, mama iubitoare, sotie model si profesionist desavarsit… a acceptat. Incantate ca vom avea parte saptamanal de gandurile unei “suedeze” prin adoptie, ii multumim si ii dorim multa inspiratie, iar pe voi va invitam sa ii cititi (si comentati!) primul post in calitate de colaborator. 

Ma izbesc de multe ori de situatii in care port discutii contradictorii cu diferite persoane in ceea ce priveste piratarea. Suntem obisnuiti cu mocangeala atat de mult incat o luam ca implicita de fiecare data cand vrem ceva si rasare in noi sentimentul de revolta si indignare de fiecare data cand ceva pentru care nu am platit pana acum nici un chior devine brusc contra cost (vezi scandalul vplay-voyo).

Ni se pare revoltator sa platim pentru parcare, sa platim pentru ca ascultam radio, pentru ca ne uitam la tv, pentru windows, pentru ms office, pentru poze pe care vrem sa le punem in reviste sau in pliante, pentru aplicatii care ne fac viata mai usoara si ne reduc timpul de lucru considerabil. In general ni se pare absurd sa platim pentru drepturi de autor si pentru servicii, fie ele si mici, care se convertesc de fapt in timp pierdut de altii pentru a ne ajuta.

Nu ma refer aici la relatiile de prietenie si familie, care si ele se “monetizeaza” intr-un fel pana la urma. Adica, il duc pe fi-miu la locul de joaca, dar numai dupa ce-si face curat in camera. Ii cumpar bicicleta, dar numai daca este cuminte. O recompensa vrem cu totii in schimbul unor servicii, insa cand vine vorba sa platim pentru drepturi de autor, sarim cu totii de obraji in sus ca arsi si-i numim nesimtiti pe aceia ce indraznesc sa ceara bani. Daca esti revoltat ca softul pe care-l vrei este exagerat de scump, pune mana si dezvolta tu unul open source.

A…. nu stii? plateste atunci si nu mai comenta atat. Fa lucruri care nu implica nici o cheltuiala financiara. Iesi la plimbare, joaca-te cu fiul tau, croseteaza, gateste, scrie pe un blog… fa-i tu pe altii sa te plateasca. Devino tu atat de bun incat sa ai “nesimtirea” sa ceri bani pentru creatia ta. Si atunci vei ajunge de cealalta parte a baricadei, alaturi de mine, si vei arata cu degetul catre cei ce au tupeul de a se razvrati ca vrei sa fii platit pentru munca ta.

Dar si mai simplu, gandeste-te ca te duci la munca, da? Si la sfarsit de luna seful tau s-ar revolta foarte tare ca tu vrei bani pentru ce ai facut. Cum ți-ar sta asta în gât? Ca un dop de plută rupt intr-o sticla de vin cand nu ai tirbuson, nu? Asa ca te rog, fii amabil si macar cand te folosesti de bunul altuia moca cere-i voie si mentioneaza sursa in asa fel incat sa fie cat mai accesibil sa se ajunga la persoana respectiva. Nu mai pune poze haioase la care nu te-ai gandit tu primul fara sa spui unde le-ai gasit, nu mai da copy-paste la cuvinte destepte fara sa pui ghilimele si autorul si mai ales… incearca sa-i dezveti si pe altii sa faca asta.

This entry was posted in EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>