Dress code

audrey-hepburn-little-black-dress-breakfast-at-tiffanysDin ce in ce mai des observ cu neplacere (crescanda, direct proportional) faptul ca la evenimentele la care sunt invitata si la care dress code-ul este mentionat expres in invitatie, acesta nu este respectat de participanti.

Si nu este neaparat un gest de fronda sau orgoliu (mai tineti minte “Jezebel” cu Bette Davis?) cat este un semn de comoditate si uneori mai rau, de nepasare vestimentara. Oricare ar fi explicatia, concluzia este una singura: este o lipsa de respect fata de organizatorii evenimentului si in ultima instanta fata de propria ta persoana.

Ok, traim intr-o lume in care blugii sunt omniprezenti, si pot fi asortati cu usurinta la aproape orice tinuta, in orice combinatie, cu Louboutins daca ne permite bugetul, insa conteaza fix zero, daca dress-code-ul este “black-tie”. Even worse, daca ii asortezi cu niste conversi, iar restul invitatelor sunt in rochie lunga de seara, iar tu tii stindardul sus pe principiul “eu nu pot sa port pantofi cu toc/rochie lunga, ca nu ma simt confortabil in ei”. Sincer, mai bine nu mai mergi la evenimentul cu pricina. In felul acesta nu mai este strangulat nici conceptul evenimentului, si nici nu te mai pui tu insati intr-o situatie penibila.

Well, si pana la urma care e treaba cu dress code-ul? Mai jos va ofer cateva traduceri ale “mentiunilor” uneori extrem de criptice din invitatiile respective, si cateva exemple de tinute pentru fiecare dintre ele:

White tie este cea mai formala tinuta cu putinta, iar daca o regasiti pe vreo invitatie, ganditi-va instantaneu la evenimente ce tin de o Casa Regala, o petrecere de Oscar sau ceva asemanator. Pentru doamne tinuta trebuie sa fie neaparat lunga, cat mai eleganta cu putinta, de preferat de culoare inchisa, iar pentru domni, obligatoriu frac (tailcoat)

Black tie vine in trei variante: formal, optional sau creative. Daca in prima pentru barbati este obligatoriu un costum tip tuxedo (think of James Bond) iar pentru doamne rochie de cocktail sau rochie lunga (sau deux pieces foarte elegant), celelalte lasa putin loc imaginatiei. Astfel, barbatii pot veni cu costum normal, insa inchis la culoare, cu cravata sau fara, cu camasa inchisa la culoare, iar femeile pot veni in rochii de cocktail sau rochii lungi. In aceasta situatie, daca tot aveti semne de intrebare, ladies, puteti merge cu ochii inchisi pe mana “little black dress”, care este sfanta si salveaza orice situatie.

Cocktail Attire inseamna costum de culoare inchisa pentru domni si rochii elegante, scurte sau medii pentru doamne. La fel de bine merg tinutele clasice pentru femei cu pantaloni (o camasa, bluza de culoare deschisa in combinatie cu pantaloni de culoare inchisa).

Business casual – este exact asa cum suna, costum pentru ei, fara limite la culoare, sau combinatie de pantalon cu camasa/tricou polo. Pentru ladies, fusta sau pantaloni. Sunt acceptati si blugii, atata timp cat acestia sunt de culoare inchisa, fara gauri, rupturi sau alte “embellishments”, in combinatii cu camasi, bluze sau sacouri care sa compenseze cat de cat din informalismul blugilor.

Si, in final, Casual, care iti permite sa combini ce vrei si cum vrei. Acum, mai sunt cateva variante, vorbim de un garden party sau un pool party unde poti merge inclusiv in pantaloni scurti, insa cel mai bine in situatii din acestea ar fi sa pui mana pe telefon si sa intrebi persoana care ti-a trimis invitatia.

Sper sa fi fost cat de cat clara in exprimare, sper din tot sufletul sa nu mai vad femei imbracate in T-shirt, jeansi si tenisi, cum am vazut in urma cu un an la un eveniment “black tie” si mai ales sper sa vad ceva mai multa ingeniozitate si creativitate, si, de ce nu, curaj in a asorta o tinuta din cap pana in picioare. Si e valabil si pentru barbati :)

 Sursa foto

This entry was posted in EDITORIAL, RECOMANDAM and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Dress code

  1. Cristi says:

    Ținuta Black Tie îmi surâde cel mai mult. Din păcate fetele nu reacționează totdeauna ca-n filme. :)

    PS: V-am dedicat un articol pe blogul meu (care e pe blogger, deci nu trimite trackback-uri).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>