Eleganta anilor 30+

mihai stanescuAbsolvent al facultatii de psihologie, Mihai este fondatorul companiei RoCoach, prima companie care furnizeaza servicii exclusive de coaching de nivel premium in Romania. Dar nu despre asta vorbim astazi. Ci despre eleganta. Pentru ca atunci cand ne-am gandit sa il invitam sa scrie un guest post pentru 30rocks nu ne-a venit in minte un subiect mai potrivit pentru el decat notiunea de stil  la 30+ (cei care il cunosc, stiu foarte bine de ce). A fost de acord cu propunerea noastra si iata ce a iesit:

 

Nu, nu m-am jucat cu cifrele. Vreau sa îți transmit ca eleganta unui bărbat care a depasit 30 de primaveri si cea a bărbaților din anii 30 seamănă. Cel puțin așa mi se pare mie. Hai sa vedem si cum.

 
In prima instanța, dacă ești suficient de bărbat – adica nu ai cedat burtii, scobitului in nas/fund, importantei false de sine, saormei si timpului liber in fata televizorului – si ai făcut 30 de ani, înseamnă ca ai trecut deja printr-un fenomen miraculos: ți s-a ridicat valul de pe ochi. Vezi viața așa cum este, in detaliu, mai clar ca niciodată. Tot ce ți-a spus nevasta/iubita, părinții, șefii si amicii mai maturi, mentorii si inteleptii pe care ii admiram cu toții, totul devine clar ca lumina zilei. Știi cine ești si ce cauti. Si te bucuri de asta.
 
După acest mic cutremur, ai câteva alegeri de făcut: sa îți faci treaba cât poți de bine, sa ai grija maxima de familiile tale – cea din care provii si cea pe care ți-ai alcătuit-o, într-o forma sau alta -, de “the significant other”, sa alegi sa petreci timp de calitate cu prietenii si cunostintele mai vechi sau mai noi, sa faci sport/mișcare si sa te ingrijesti de integritatea ta fizica, mentala si emotionala. 
Sau invers: sa muncesti in dorul lelii, pretinzand cât ești de stresat si ce prost ești (plătit), sa te resemnezi ca “pater familiae” in papuci si neras, sa bei pana nu mai poți (injura) la orice cumetrie ești tarat si sa îți rezumi viața socială la colegii de munca si la prietenii din bloc. Scarpinandu-te, bineinteles, in locurile mai-sus-mentionate.
 
Dacă ai trecut in prima categorie, citește mai departe. Dacă doar crezi ca ai trecut in prima categorie, uita-te bine in jur si fa realmente ce ai de făcut sa fii între noi. Apoi întoarce-te si citește ce a mai rămas din textul asta.
 
Eleganta de după 30 de ani nu e rock (sorry, girls!), e jazz. Începe cu simpla descoperire a faptului ca poți controla modurile in care te arati lumii. Te îmbraci bine, mai bine, devii constient ca ești bărbat in toată firea si ca reprezinti ceva pe acest pământ. Adaugă la asta un fel de “lightness of being”, o usuratate in a vorbi si de a face relații cu ceilalți. Si zâmbetul discret al pasionatului de viața. Apoi, improvizeaza: 
 
- o secunda in plus la aparatul de cafea de la birou sau la răspunsul la un apel telefonic,
- un buchet de flori, aproape la întâmplare, fără nici o legătura cu nimic detectabil in istoria recenta a relației tale cu norocoasa destinatara,
- o excursie de weekend într-un loc proaspat sau plin de semnificatii,
- spatele drept, privirea înainte si câte o plimbare de auto-adunare a experientelor proprii in jurul unor idei (ca sa nu innebunesti pe toată lumea cu grijile, descoperirile si experientele tale),
- muzica, film, cărți, constiinta ca faci parte dintr-o lume care încearcă din rasputeri sa trăiască mai bine, mai frumos…etc. etc.
 
Apoi putem vorbi despre antici, despre ultimele chestii high-tech, despre o fotografie care te-a lasat fara respiratie, despre cat de bine este sa fim sanatosi si veseli, despre …orice subiect, oricat de frivol ar suna. Asta între noi. Pana apare Femeia. 
 
Esquire a făcut in 2009 un număr despre “How to be a Man”. Pentru mine, subiectul este același ca si acest text. Citez de acolo: 
“A man loves the human body, the revelation of nakedness. He loves the sight of the pale breast, the physics of the human skeleton, the alternating current of the flesh. He is thrilled by the snatch, by the wrist, the sight of a bare shoulder.”
 
Q. E. D. Mai pe limba noastră, după 30 descoperi frumusetea femeii, in deplinatatea forței ei misterioase. Si asta te obliga sa devii curtenitor in atitudine, atent in gesturi si generos in reactii.
Observa-i gesturile si feminitatea. Jazz-ul asta îți aparține, ți-l oferă ea din primul moment in care ai fost relevant, interesant, amuzant, deschis…
 
M-as opri aici, cu promisiunea ca revin. Iar un gentleman nu își încalcă niciodată promisiunea. Te salut, aprinzand linistit un trabuc in cinstea elegantei tale, treizecistule!

 

This entry was posted in GUEST POSTS and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>