Fertilitate inainte de … toate

FFDAYCand am gazduit pe 30rocks.ro povestea adevarata a  lungului drum catre sarcina, atunci cand se pune problema infertilitatii, stiam doar ca este o situatie reala si din ce in ce mai des intalnita. Mai stiam ca nu este un subiect preferat de discutie nici macar atunci cand te confrunti cu o asemenea situatie si ca mai departe de impactul fizic si financiar al unui asemenea tratament exista un prag psihologic critic  pe care cuplul trebuie sa il depaseasca impreuna (de multe ori cel mai complicat aspect).

Ceea ce nu stiam este ca:

Varsta reproductiva poate fi diferita de varsta cronologica!

Fertilitate maxima a femeii este atinsa la aproximativ 25 ani. Fertilitatea scade lent intre 25 si 35 ani si accentuat dupa 35 ani. Tranzitia catre menopauza incepe dupa 37 ani (fertilitatea este foarte redusa si creste semnificativ riscul de avort si anomalii fetale).

Jumatate din cazurile de infertilitate au o componentă masculina; in marea majoritate a cazurilor, infertilitatea masculină a avut cauze necunoscute și s-a descoperit cu ocazia analizei spermei.

Peste 10 % din femei intra la menopauza  inainte de 45 ani. Una din 10 femei sanatoase are fertilitatea foarte redusa inainte de 32 ani. Exista frecvente cazuri de menopauza la 25 – 28 ani.

Stiam ca exista solutii pentru astfel de probleme: FIV- fertilizare in vitro (unde sansa de succes la  34 ani este  de 20 ori mai mare  fata de 44 ani) dar am aflat, datorita programului Fertility Friday initiat de clinica Gynera, ca sunt o multime de lucruri pe care le poti face pana in momentul critic cand trebuie sa apelezi la asa ceva.

Dintre toate lucurile pe care le poti face pentru a-ti proteja fertilitatea, poate primul pe care l-as recomanda pentru inceput este testul care iti spune cam cat timp ti-a mai ramas din perioada fertila. In baza lui si a discutiei cu medicul specialist poti lua mai departe deciziile cele mai potrivite pentru viitorul tau. Pentru ca toate celelalte probleme sunt tratabile, dar epuizarea celulelor reproductive NU!

Tu nu ai vrea sa stii cat #AMR?  Iti propun sa te programezi la un test in cadrul campaniei Fertility Friday (exista atat pentru barbati cat si pentru femei). Dureaza putin, nu doare si  daca il faci vinerea beneficiezi de o reducere substantiala (50%).

This entry was posted in INGRIJIRE, MINTE, NE PLACE, NOUTATI, RECOMANDAM, SUFLET, TRUP and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>