Ia romaneasca. Un must have.

Nu stiu despre voi, insa eu am avut o mare slabiciune mereu pentru portul national. As in “costume populare”. Asa se face ca in garderoba am cel putin o ie, am brau, marama, am fote, si piesa de rezistenta, o fusta facuta de tatal meu dintr-o fusta a stra-strabunicii mele. A gasit-o in lada de zestre, din Cacuciul Vechi (Bihor) si cum era pasionat de croitorie, a luat-o frumos, a desfacut-o si a reinventat-o. E putin spus reinventat-o, pentru ca dupa ce a desfacut-o, materialul avea nu mai putin de 9 metri lungime, atat de bogata era fusta. Mi-a facut si mie una, i-a facut si mamei una, iar restul materialului asteapta cuminte sa se mai realizeze ceva din el. Sa va mai spun ca este facuta din bumbac, bumbac gros, batut, cum se facea pe vremuri, cu broderie minuscula, microscopica as putea zice, tot alba. Si ca 90 de ani mai tarziu, sau poate or fi deja 100, albul acela este perfect alb si imaculat? Caci da, asa se faceau lucrurile pe vremuri. Sa fie trainice, sa dainuiasca peste ani si ani.

Pe Facebook cred ca am dat like la aproape tot ceea ce inseamna pagina legata de ia romaneasca, in toate formele sale posibile. Si de fiecare data cand mai intru in contact cu vreo fotografie tot mai raman surprinsa. De frumusetea lor, de inventivitatea femeilor de la tara, de creativitate, culori, combinatii, de absolut tot.

Este poate cel mai frumos item pe care il putem avea in garderoba, merita clar o investitie intr-o ie frumoasa si bogata, mai mult decat, zic eu, intr-o little black dress sau o pereche de jeans. Si efectul WOW va fi garantat. Mai ales ca motivele traditionale ale iei au fost preluate si folosite cu mare succes cam de cea mai mare parte a creatorilor de moda din lume, de la Yves Saint Laurent in 1981, la Jean Paul Gaultier in 2006 pana la mereu actualul Tom Ford, in 2012, intr-o campanie ce a avut-o in prim plan pe Adele.

ysl2

jean-paul-gaultier

Adele-by-Mert-Marcus-for-Vogue-US-March-2012-Photo-5

 

Si ca inclusiv marii pictori, ca Matisse au avut o fascinatie obsesiva pentru ie.

La-Blouse-roumaine-Matisse-paires-et-series

La noi, emblematica este Regina Maria, a carei imagine este indisolubil legata de costumele populare pentru care a avut o fascinatie totala. O galerie completa de imagini puteti gasi aici.

Din urma vin puternica cativa creatori autohtoni care au reinventat ia romaneasca si ii duc mai departe povestea frumoasa. Una din preferatele mele este Valentina Vidrascu, care face niste bluze si niste rochii de inspiratie etnica pur si simplu senzationale.

Valentina Vidrascu Moldova

 

Asa ca haideti sa purtam iile, mai ales ca vine primavara!

Surse: Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5

 

 

This entry was posted in NE PLACE, RECOMANDAM and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ia romaneasca. Un must have.

  1. Roxana Iorgu says:

    Vai, ce frumoasa e ia din ultima fotografie!!! Dar si pretul de 800 euro, e mai mult decat pe masura! Cine isi permite sa dea atat pe o ie?

    PS: am si eu o ie in garderoba, care are 40 ani. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>