Un zambet ingrijit in copilarie, un zambet sanatos de adult!

kids-smileIgiena orala a copiilor este unul dintre aspectele principale pe care parintii trebuie sa le aiba in vedere.

Igiena orala, la fel ca si dieta corespunzatoare si exercitiile fizice, trebuie sa se afle pe primul loc in educatia celor mici. De aceea, medicii stomatologi recomanda parintilor ca prima vizita a micutului lor la cabinetul Zanei Maseluta sa aiba loc inca de la varsta de 1 an.

Sfaturi dentare direct din cabinetul Zanei Maseluta 

Bebelusi si prescolari

  • Dupa fiecare masa, curatati gingiile copilului cu un tifon umed.
  • Cand incep sa le creasca dintii, curatati-i cu o periuta de dinti speciala pentru copii si cu apa.

In functie de fiecare caz, medicul poate recomanda copiilor sub doi ani folosirea unei paste de dinti pe baza de fluorura. Este important sa alegeti o periuta de dinti care sa aiba certificarea sigurantei si eficientei din partea ADA – „Seal of Acceptance”.

  • Incepeti sa folositi ata dentara la contactul a cel putin doi dinti.
  • Incepeti vizitele la medicul stomatolog inainte de prima aniversare a copilului. Continuati cu vizite regulate, iar daca sesizati probleme ale dintilor, prezentati copilul la un control in cel mai scurt timp.
  • Periati dintii copiilor cu varsta de peste doi ani cu o pasta de dinti care contine o cantitate de fluorura de marimea unui bob de mazare si nu uitati sa folositi ata dentara.

Scolari si adolescenti

  • Pana la varsta de sase sau sapte ani, continuati sa periati dintii celui mic de doua ori pe zi si folositi de fiecare data ata dentara.
  • La aceasta varsta copii trebuie sa fie capabili sa isi curete singuri dintii, insa, de cele mai multe ori, au nevoie de ghidare pana la varsta de 10 sau 11 ani. Medicul va poate spune daca cel mic a invatat sa urmeze singur o igiena orala corecta.
  • Vizitati medicul dentist cu regularitate.
  • Cereti medicului informatiile necesare despre metodele de preventie, cum ar fi sigilarea – o metoda moderna prin care este izolata suprafata dentara de mediul cavitatii bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor.
  • Adolescentii au adesea nevoie de supraveghere si atentionare cu privire la practicare igienei orale optime. Acestia trebuie sa stie despre importanta controalelor regulate si a alimentatiei optime, cat si despre riscurile pe care le pot avea pierce-uingurile sau fumatul asupra sanatatii orale.

Implicarea parintilor in obiceiurile de igiena orala ale copiilor are o influenta majora in dezvoltarea unei atitudini corecte fata de sanatatea orala. Din acest motiv, recomandam tuturor parintilor sa respecte cu strictete regulile de igiena orala ale celor mici si sa mearga cu ei la medicul stomatolog de timpuriu, pentru a evita eventualele complicatii dentare li pentru a se asigura ca micutii lor vor avea la maturitate un zambet sanatos si frumos”, ne spune doamna doctor Dana Ivan, specialist in stomatologie dentara

Sursa foto: in imagine Dna Dr. Dana Ivan

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>