Implantul dentar – de la A la Zambet

FamilyZambetul conteaza! Indiferent de profesia in care activezi sau de rutina zilnica pe care o desfasori, lipsa unei danturi complete afecteaza vizibil comportamentul tau social si profesional, creand disconfort atat in relatia cu ceilalti, cat si dificultate in mestecarea alimentelor.

Fie ca pierderea dintilor a fost cauzata de probleme gingivale, traumatisme la nivelul danturii sau doar cauzate de inaintarea in varsta, lipsa dintilor reprezinta o problema care trebuie rezolvata in timpul cel mai scurt, pentru a-ti mentine calitatea vietii la standardele dorite.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar reprezinta “o radacina dentara” din titaniu, folosita pentru a sustine noul dinte sau ansamblu de dinti, care vor inlocui dintii naturali lipsa.

Conform unui studiu realizat recent de catre ADA (Asociatia Medicilor Dentisti din America), peste 30% dintre persoanele care se confrunta cu lipsa mai multor dinti, in special frontali, renunta la posibilitatea de a avea un zambet perfect functional din cauza timpului, a costurilor si a efortului pe care le poate implica realizarea mai multor implante dentare.

Sanatatea nu ar trebuie conditionata de portofel/buget! Decizia de a-ti reconstrui zambetul perfect este de cele mai multe ori si cea mai dificila. Foarte multe persoane considera protezele dentare ca fiind alegerea cea mai buna, singura de altfel, daca apreciem bugetul ridicat pe care il necesita o alegere “mai sofisticata” precum implantul dentar.

Implantul dentar reprezinta alegerea corecta din 5 motive clare:

1. Pastreaza osul natural – implantele dentare sunt similare radacinilor dintilor, in sensul ca ofera stabilitate osului pe care se foloseste. Dintii sunt inveliti in osul alveolar care se dezvolta la imediata aparitie a dintilor. Un implant din titaniu foloseste metode biochimice de “lipire” cu osul alveolar, luand aspectul radacinii dintelui original si impiedicand dizolvarea acestuia.

2. Ofera siguranta danturii – Pierderea unui dinte atrage grija pentru intreaga dantura si dorinta de a-ti proteja dintii sanatosi. Spre deosebire de puntile dentare sau proteze, implantul dentar nu afecteaza sanatatea celorlalti dinti, el inlocuieste dintele lipsa, nu se sprijina pe un alt dinte.

3. Ajuta ceilalti dinti – Dintii functioneaza ca un grup, de aceea absenta unui dinte va afecta si sanatatea celorlalti din jurul lui. Medicul implantolog va umple golul cu un dinte nou, care va inlocui dintele lipsa si va reda armonia intregii danturi.

4. Usor de curatat – Pentru ca implantele sunt similare dintilor reali, ele pot fi curatate simplu, folosind metodele de igienizare bucala clasice. Spre deosebire de proteza dentara, nooaptea poti dormi linistit, nu trebuie sa-ti pui implantul in solutie sau orice alt lichid.

5. Iti reda increderea – implantul dentar te ajuta sa zambesti din nou “cu gura pana la urechi”, deoarece procedura inlocuiesti dintii lipsa, prin fixarea implantului in maxilar, astfel nu esti jenat de zgomotele specifice care apar atunci cand porti proteza dentara.

“Este important ca atunci cand pacientul decide sa aleaga implantul dentar, sa faca o alegere corecta de prima data. In profesia mea, intalnesc din ce in ce mai des, situatii in care pacientii vin la retratament, deoarece primul implant nu a fost realizat ca la carte”, ne marturiseste Dr. Alexandru Georgescu, medic specialist in Implantologie Dentara la Clinica DENT ESTET.

4 cele mai frecvente riscuri in cazul unui implant dentar gresit

1. Infectiile aparute in locul in care a fost realizat implantul
Aparitia infectiilor in zona gingivala si a tesuturilor moi reprezinta unul dintre factorii de risc in cazul unui implant dentar efectuat gresit. Severitatea si extinderea infectiei pot duce la esecul interventiei. Pentru a preveni acest efect secundar este necesara o buna igiena bucala si urmarea intocmai a instructiunilor post-operatorii.

2. Esecul fuziunii dintre implant si osul pe care este efectuat
Unul dintre cele mai mari riscuri la care se expune un pacient cu implant dentar este esecul fuziunii dintre implant si osul pe care este pus acesta. Osteointegrarea, procesul in care se reuseste conexiunea dintre maxilar si radacina din titaniu, este vitala pentru succesul implantului.

3. Aparitia de leziuni la nivelul nervilor si a tesuturilor moi
Desi cu o incidenta foarte mica, in unele situatii, in momentul efectuarii implantului se pot produce leziuni la nivelul nervilor si a tesuturilor moi.

4. Probleme cu sinusurile
Sunt situatii in care la pozitionarea implantului in partea superioara-spate a maxilarului, ele afecteaza cavitatile sinusoidale (sinusurile).

Riscurile sunt atribuite, intr-un procentaj mai mare, persoanelor cu un sistem imunitar scazut.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>