O viata personala avem si noi?

pescuit-tudorUn lucru major care m-a frapat la Suedia cand eram proaspat imigrata aici a fost faptul ca dupa ora 17-18 se inchideau toate tarabele, mallurile, magazinele, terasele. In plina vara, cand se intuneca la ora 23:00. Lacate pe usi, strazi pustii in zona urbana, in schimb parcuri forfotinde de biciclete, joggeri, picnicari, pescari amatori. In luna iulie Suedia e pustie, pentru ca suedezii pleaca in vacanta. Majoritatea. Zici ca e Romania cand veneau turcii, mai putin fantanile nepotabile si starvurile de animale otravite lasate-n drum sa-i oftice pe cotropitori. Mi s-a parut incredibil ca ei nu-si exploateaza la maxim potentialul de facut bani. Ca nici unul nu a gasit de cuviinta sa bage o terasa non-stop ca sa ciupeasca si el clientela ne-doritoare de plimbari outdoor(ish).

Si pe parcurs ce s-a sedimentat sederea mea aici am observat diversitatea incredibila de activitati outdoor pe care o au. Ei vara nu prea stau pe acasa. Ba merg la pescuit (ar fi si pacat sa nu faca asta la cate lacuri au), ba la strand, cu cortul, cu bicicleta, la golf (terenuri de golf ca la nebuni pe aici), la hipodrom (da, se pare ca si asta e o mare atractie, eu inca nu-i vad catch-ul), la plimbare in parc pur si simplu, la fotbal sau activitatea cea mai raspandita: cu barca. Se pare ca nu esti suedez daca nu ai barca. Toata lumea are barca. E o nebunie… se urca-n barci dimineata si se mai intorc seara. Zi de zi.
Inca un lucru care ma atrage si am trecut pe bucket list este un “ride” cu balonul cu aer cald. Vreau musai sa fac asta, mai ales ca Stockholm vazut din cer e o chestie incredibila. Plimbarile cu caiacul sunt iar o optiune si multe alte experiente “naturiste”. Insa inca ma mai minuneaza faptul ca TOȚI incearca sa exploateze vremea frumoasa cu fiecare ocazie. Inca de cand dau primele raze de soare, dupa iarna taioasa de temperaturi de -20 de grade, vezi cum rasar pe toate balcoanele umbrelute, sezlonguri, masute, plantute, floricele. E o raritate sa vezi un balcon fara scaune si masa. Ies ca soparlele la fiecare ciob de soare ce iese de printre nori si il savureaza ca pe ultima tigara. Si e molipsitoare chestia asta. La inceput eram ceva de genu’ “meh, soare.. așa, și? România, 40 grade, noi ne băgăm in case la aer conditionat ca sa nu ne topim”, dar aici, unde canicula este declarata la 29 grade inveti sa exploatezi optiunile de outdoor la fiecare raza de soare. Mi s-a lasat impresia ca natura e sfanta aici. Si nu cred ca gresesc. Ei o respecta, o lasa asa cum au intalnit-o si pentru cel ce vine dupa ei. Locuitul in Suedia e ca locuitul la munte in Romania. Te uiti pe geam si ai o priveliste. Ai verde, ai copaci, parcuri, natura. Nu ai balconul cu muraturi ale vecinului de vizavi care iese-n chiloti dimineata sa-si bea cafeaua.
Ieri au venit prieteni la noi la ora 16:00. Am stat pe balcon pana la ora 22:30 cand a inceput sa se intunece. Nici nu ne-am dat seama cand au zburat orele. Mi se pare un lucru fantastic sa gasesti o atata bucurie in ceva atat de primar si simplu cum este soarele. E intoarcerea la nevoile primare. Nu mai ai nevoie nici de facebook, nici de youtube, nici de laptop sau de telefon. Descoperi o lume dincolo de virtual, care exista si are sa-ti ofere atat de multe. Activitati care ti se parea imposibile, sau costisitoare, descoperi ca de fapt sunt doar la un “inchis de laptop” departare. Deconecteaza-te si OBSERVA natura in care traiesti. Exploateaza tot ce are sa-ti ofere si respect-o, iar ea te va rasplati inapoi.
This entry was posted in EDITORIAL and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>