OAMENII NU SE SCHIMBA

lifeAm doar 30 de ani. Da, “doar”. Si cand ma vei intreba peste 40 de ani tot “doar” voi folosi. Voi avea “doar” 70 de ani. Si tu vei rade si vei crede ca am simtul umorului. Dar eu voi fi cat se poate de serioasa si ma voi uita la tine cu compasiune, stiind ca si eu am fost ca tine si ca si eu as fi ras la varsta ta de raspunsul meu. Sunt o “adolescenta” a vietii, abia acum am inceput sa scot nasul in viata si sa ma decid ce vreau de la ea, incotro vreau sa o apuc. Nu presupuneti gresit, viata mi-a aruncat multe mingii pe care i le-am trimis inapoi cu determinare si fara sa stau pe ganduri. Mi-a trimis mingii grele, de liga profesionista, la care multi ar fi aruncat prosopul si s-ar fi asezat pe banca spectatorilor, sa se uite doar cum joaca altii acest joc numit “viata” sa-i invidieze si sa-i injure, sa-i incurajeze sau sa-i critice. Dar eu am ales ca daca tot mi s-a dat o viata sa fac uz de ea. Sa fac tot ce-as fi putut regreta cand as intinde “copita” pentru ca nu stii ce alta sansa mai ai.

Dar sa clarific de ce “doar”. “Doar” pentru ca acum am realizat ca oamenii nu se schimba. Wow, mare realizare, Roxano, e facebook-ul plin de cliseele astea. Acum te-ai trezit si tu?

Da, acum m-am trezit, pentru ca acum am stat sa analizez oamenii care ma inconjoara, oamenii pe care-i stiu de vreo 2-3 decade. Pentru mine decadele astea au fost suficiente sa realizez ca ei nu se schimba si nici nu se vor schimba vreodata. In schimb ei se cizeleaza, se slefuiesc, se sedimenteaza, se decid cine sunt si ce vor de la viata. Cand esti “copil” sovaiesti si nu stii cine esti. Te uiti in stanga, te uiti in dreapta, te iei cu toti de gat, incerci sa te sinucizi pentru ca esti neinteles si nu stii ce vor ceilalti de la tine, nu stii nici macar ce vrei tu de la propria-ti persoana. Si atunci decizi sa renunti. Decizi ca nu-ti trebuie rahatul asta numit “viata”. Este un “dar” pe care tu nu l-ai cerut si vrei sa-l inapoiezi. Dar daca strangi din dinti si curiozitatea de a vedea ce ti-a mai rezervat viitorul este mai mare decat dorinta de a renunta, cateodata vei fi placut surprins. Ai putea afla ce este fericirea. Chiar daca ea te va atinge doar temporar ca o diva ravnita de toti, tu vei afla cum se simte sa fii fericit si vei afla ce-nseamna viata. Vei putea sa decizi ce vrei de la ea.

Dar sa revenim la oameni si cum nu se schimba ei niciodata. Spuneam ca ei se “sedimenteaza”. Da, toate alegerile pe care le faci in viata au consecinte asupra ta. Iti modeleaza esenta umana si construiesc pe ea o atitudine decisa si concreta pe care tu o vei avea de la 35-40 ani incolo (daca esti norocos). Observ in oameni pe care-i stiu din copilarie, copilaria mea, ca nu s-au schimbat. Au aceleasi gesturi, majoritatea ticurilor verbale, aceleasi grimase, aceleasi atitudini zeflemitoare, insa nu mai sunt sovaitoare. Ele sunt decise, concrete, asumate. Pareri pe care le sustineau cu ani in urma fara sa le cantareasca acum au margini de contur, delimitari de perimetre, variabile care le sustin si experiente care le-au format. Asadar, la 70 de ani voi fi gata sa am o conversatie matura despre viata. Dar cati vor mai trai sa-mi fie parteneri de discutie? Cati nu ma vor crede o baba nebuna? Cu putin noroc, voi muri fericita ca am prins un loc in primul rand la acest spectacol interactiv numit “o viata de om”.

This entry was posted in BEING 30ROCKS, EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>