Povestile care nu sunt povesti

mail - control si chirurgie san-06Acum ceva timp, cei de la Antena ma anuntau ca deruleaza timp de o saptamana o campanie pentru introducerea operatiei de reconstructie mamara dupa masectomie pe lista interventiilor suportate de Casa de Asigurari. Aparent operatia este vazuta ca un moft (pentru ca este o interventie estetica) si nu ca o necesitate pentru atenuarea traumei (femeia isi pierde totusi unul sau ambii sani) si daca tot te-ai gandit sa faci cancer mamar, nu ai decat sa investeti in recuperarea fomelor tale de femeie.

Am fost de acord ca este un subiect important, dar (desi nu sunt extrem de la zi cu statisticile) am considerat ca exista atat de multe alte boli al caror tratament vital nu este sustinut de Casa de Asigurari (ca e clar ca degeaba cotizezi obligat cu sfintenie la ea) incat acesta este totusi prea putin important. Nu cred ca este un moft dar intre a asigura diabeticilor insulina necesara supravieturii intre doze, cardiacilor medicamentele vitale, celor care au nevoie de dializa posibilitatea de a avea parte de ea samd … nu ii gasesc inca locul.

Asta insa nu inseamna ca sunt nepasatoare la idee. Motiv pentru care am raspuns invitatiei celor de la Medlife de a ne intalni si discuta cu chirurgii lor esteticieni si oncologi despre acest subiect.

Pe scurt despre Cancerul la San

Cancerul la san este, se pare,  una din formele „prietenoase” care, depistata in timp util, poate fi tratata cu succes.

  • Doar 1 din 8 femei are risc de a face cancer mamar
  • Intre 96 si 98% dintre pacientele cu cancer la san ies invingatoare din lupta cu el si supravietuiesc.

Statistic, cancerul la san este mai frecvent la femeile care:

  • Au avut in familie cazuri de cancer la san (legatura directa de sange indiferent ca e pe linie paterna sau materna)
  • Au avut primul copil dupa varsta de 30 de ani
  •  Au avut deja cancer la san

Stilul de viata sedentar, alimentatia bogata in grasimi animale, fumatul si consumul de alcool contribuie la riscul aparitiei cancerului la san (contribuie la risc, da? nu il declanseaza).

Chiar si cele mai frumoase mere pot fi otravite

Asta nu inseamna ca nu e de luat in considerare. Ci din contra. Succesul in tratarea cancerului la san sta in depistarea in faza incipienta. Cum el nu doare pana cand nu e prea tarziu, depistarea acestuia prin controale preventive de rutina (palpare, screening ecografic) este vitala. Nu uitati, cancerul nu tine cont de status sau statut!

Daca partea frumoasa e ca o data depistat, cancerul la san se trateaza si se supravietuieste in urma lui, partea neplacuta e ca o data cu indepartarea lui din corp, dispar si sanii (unul, amndoi). De cele mai multe ori, femeile indura minim 4 operatii (am inteles ca chimioterapia e cea mai neplacuta parte din tratemnt dar mie cele 4 interventii imi suna cel mai cumplit atat la nivel fizic cat si emotional) pentru ca tumorile sa fie indepartate si apoi sanii reconstruiti. De cele mai multe ori romancele aleg clinici din strainatate pentru tratament: nu avem incredere in medicii romani si oricum reconstructia nu este suportata de asigurare..asa ca.. de ce nu? Va spun eu de ce nu.

Conferinta de presaRomanii sunt baieti destepti. Si doctori buni.

Am mai spus-o si ma repet. Avem doctori buni. Ca majoritatea sunt peste hotare, unde isi pot practica cu demnitate meseria, cu un confort binemeritat si corect rasplatiti, e alta discutie. Dar printre cei ramasi in tara (ca nu au avut de ales) sa numara si oameni ultra pregatiti (la nivel cu cei internationali), care au avut de ales si au ales Romania:  Dr. Nicolae Antohi* (medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva), Dr. Gabriel Gogescu* (medic primar chirurgie oncologica), Dr. Radu Ionescu* (medic primar chirurgie plastica).

Asemenea oameni s-au strans si au infiintat Centrul de Chirurgie Oncoplastica MedLife –centrul de diagnostic, tratament si reconstructie a sanilor dupa masectomie. Exista si in tara echipe de chirurgi esteticieni si oncologi care lucreaza impreuna spre binele pacientilor, dar aici vorbim de un centru exclusiv, cu protocoale bine stabilite, o echipa care lucreaza impreuna de la inceput pana la sfarsit.

O alta veste buna este ca in cadrul acestui centru  se realizeaza reconstructia imediata dupa masectomie, astfel  pacientele nu traiesc trauma ramanerii fara san si reduc numarul interventiilor chirurgicale totale. Ba chiar din multele metode existente, aici se foloseste cu succes de ceva timp, una inventata chiar de 2 dintre medicii Centrului (care urmeaza a fi anuntata oficial mai inait in Romania si apoi la nivel mondial) – folosirea unei fascii de la picior.

Costul unei asemenea interventii nu este mic (masectomia+reconstructia imediata – 4000 euro/san) daca luam in considerare faptul ca sunt bani scosi din buzunar direct, dar nici mare daca aruncam ochii la costul unor asemenea interventii peste hotare (unde, in general, sunt decontate de asigurari).

La cine merg pentru control? Si cat de des?

Am ramas uimita sa aflu ca ar trebui sa te adresezi medicului generalist si uneori ginecologului (sunt foarte putini cei care se pricep) pentru un control legat de cancerul la san. Pentru ca nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap sa ma adresez lor. Poate ca medicului generalist pentru a-i cere o trimitere la ecografie. Acum lucrurile stau mai simplu, ma pot duce direct la Centrul de Chirurgie Oncoplastica Medlife, mai ales pentru ca au pachete de screening atat pentru abonati (gratis) cat si pentru pacienti fara abonament.

 

Cristina Diaconu

Este una dintre supravietuitoarele cancerului la san pe care am cunoscut-o la intalnire. Arata ca o femeie fericita, in trend si plina de viata, nimic din alura pe care te astepti sa o aiba o femeie care doar ce a terminat-o cu o boala precum cancerul la san. Are 35 de ani si e stilist si a invins boala vietii. Pentru ca a ales sa fie informata si sa puna intrebari si sa investigheze si sa nu lase pe maine. Asta dupa ce a mers la control. A accentuat faptul ca i-a fost foarte greu sa gaseasca informatie completa si a subliniat importanta existentei unui centru precum cel deschis de MedLife atat in ona de informare, control si preventie cat si pentru tratament sau operatiile de reconstructie ulterioare. Nu a vrut sa creada, sa accepte sau se se lase invinsa, sa accepte compasiune sau sa dispere. A ales sa lupte. Si a invins.

*Despre medicii Centrului de Chirurgie Oncoplastica MedLife

Dr. Nicolae Antohi, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă

Începând din luna iulie, Dr. Nicolae Antohi s-a alăturat echipei de medici de la Spitalul de Ortopedie MedLife. Absolvent al Universităţii de Medicină din Chişinău, dr. Antohi s-a specializat în microchirurgia plastică şi reconstructivă, în cadrul Centrului Ştiinţific de Chirurgie din Moscova, dar a urmat şi alte cursuri de specialitate în ţări precum Olanda, Portugalia, Franţa. Pe parcursul carierei sale, dr. Nicolae Antohi a devenit membru a numeroase asociaţii ştiinţifice naţionate şi internaţionale de chirurgie plastică şi totodată preşedintele Societăţii de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Asociaţiei Române de Chirurgi Plasticieni. Începând cu anul 2002, dr. Nicolae Antohi este profesor asociat al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi şef al Departamentului de Chirurgie Plastică din cadrul aceleiaşi universităţi. Pânp în prezent, dr. Nicolae Antohi a publicat cinci cărţi de specialitate, 59 de articole ştiinţifice, dintre care opt au fost publicate în „Jurnalul European de Chirurgie Plastică” etc. În ultimii ani dr. Antohi şi-a concentrat atenţia asupra esteticii şi funcţionalităţii chirurgiei nasului.


Dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie oncologică

Spitalul de Ortopedie MedLife beneficiază, din această lună, de expertiza dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie oncologică. Dr. Gogescu a lucrat timp de 24 de ani în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” şi este membru al Societăţii Române de Chirurgie, dar şi al Societăţii Române de Oncologie. În completarea specializării sale principale, chirurgia oncologică, dr. Gabriel Gogescu a obţinut, pe parcursul carierei medicale, o serie de alte calificări în domenii precum ginecologia oncologică şi chirurgia plastică şi reparatorie a sânului (Institutul Oncologic din Milano, Spitalul Marie Curie Paris, Spitalul Regional Dusseldorf). În cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife, dr. Gabriel Gogescu va dezvolta o nouă ramură chirurgicală: chirurgia oncoplastică, care restabileşte integritatea anatomică a zonei operate şi permite o reintegrare socio-profesională, dar şi psihologică mai rapidă a pacientei cu cancer la sân, principala cauză de mortalitate prin malignitate la femei.


Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică

Spitalul de Ortopedie MedLife a început colaborarea cu dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică. Membru a numeroase asociaţii medicale de prestigiu (European Society of Aesthetic Surgery, European Academy of Cosmetic Surgery, International Association of Societies of Aesthetic Plastic Surgery etc.), dr. Radu Ionescu este cunoscut în România pentru intervenţiile sale chirurgicale realizate în scop estetic şi reconstructiv. Domeniile sale de interes sunt: chirurgia sânului, estetica facială, chirurgia cosmetică şi medicina regenerativă. Dr. Radu Ionescu a urmat numeroase cursuri de perfecţionare în ţări precum Franţa, Belgia, S.U.A., Germania, Italia, Suedia. Printre procedurile aplicate de dr. Radu Ionescu se numără implanturile faciale diverse, mentoplastia (corecţia bărbiei), otoplastia (corecţia urechilor), augmentarea mamară (implantul cu silicon), liftingul mamar (ridicarea sânilor), abdominoplastia, lipoaspiraţia, liftingul facial, chirurgia pleoapelor etc.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Povestile care nu sunt povesti

  1. Pingback: Cancerul, boala vietii | Provinciala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>