Romanii sunt…

duck-costumeSuntem suma unor stereotipuri. Eu, personal fac parte din multiple astfel de stereotipuri: al celui de gen, de zona geografica, de clasa sociala, de educatie, de psihologie, de umor, de mama, de varsta, de profesie si de multe, multe altele. Trebuie sa invatam sa ne acceptam ca facand parte din multiplele categorii si algoritme ce ne formeaza si sa nu mai strigam ca o domnisoara de 80 de ani virgina sa nu mai fim incadrati in sabloane. Mi-ati sarit in cap multi dintre voi de cate ori am inceput o propozitie cu “romanii sunt…”.

“Gata, cum ai plecat din tara, cum ai inceput sa ii critici pe romani”, mi-ati spus. (Ne)-am criticat si cand eram in tara, insa atunci nu ma observati, pentru ca eram doar o voce firava ce punea umarul la un cor de multe alte voci care strigau acest lucru, insa cum am plecat, m-ati considerat o “renuntista” la statutul de roman. E de datoria mea sa sustin orice romanism in fata “strainilor”, sunt de parere unii. Imi pare rau, dar nu sunt de acord cu voi. Nu voi sustine o hoarda de idioti doar pentru ca din coincidenta s-au nascut in acelasi spatiu geografic cu mine.

Eu aleg sa sustin valorile, plusurile umane, indiferent de natia din care provin, intotdeauna, iar daca mi-am permis sa emit ipoteze cu “romanii sunt…” inseamna ca am suferit niste experiente. Inseamna ca mai mult de un roman a reactionat intr-un anume stereotip si asta datorita faptului ca a avut experiente asemanatoare cu romanii dinaintea lui care s-au facut de bascalie pe unde s-au dus. Americanii au o vorba: daca merge ca o rata, macane ca o rata si arata ca o rata, atunci sansele sunt foarte mari sa ai de a face cu o rata. Dar ca sa fac si o analiza pe text, literara si cu tot ce “trebe”, cand zic “romanii sunt…” lipseste ceva ca sa jignesc (sau nu) un intreg popor: cuvantul “toti”. Asta ar fi fost o dovada ca sunt o complet imbecila, pentru ca fizic nu este posibil sa stai sa psihoanalizezi toti romanii pentru a-ti forma o impresie legitima. Asa ca, va rog, dragii mei, lasati hipersensibilitatea numai femeilor cu probleme hormonale intr-o anumita perioada a lunii si incercati sa cititi si printre randuri.

Si ca sa duc lamuririle si mai departe, absolut niciodata nu mi-am negat sau evitat originea romana. Nu-mi este rusine de ea si nu o voi ascunde vreodata. Mi se pare pur si simplu un atribut normal al meu, cum este si faptul ca sunt satena, ca am 1,70 m sau ca am ochii verzi. Nu a fost o alegere, nu este o calitate, cum nu este nici un defect. In schimb ceea ce scot pe gura sau pe taste da, sunt direct responsabila si aveti dreptul sa ma catalogati conform rationamentelor proprii.

Am facut acum cateva luni un sondaj pe propriul wall de facebook in care i-am rugat pe cei din lista mea sa completeze propozitia “romanii sunt…”. Nu m-a bucurat sa vad ca multi dintre fostii mei colegi de tara nu aveau o parere foarte buna despre ei insisi ca natie si fiecare roman care mi-a raspuns a creat un stereotip propriu.
Asa ca, cel fara de pacat sa arunce primul cu piatra!

sursa foto

This entry was posted in EDITORIAL, INGRIJIRE, MINTE, SUFLET and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Romanii sunt…

  1. Anamaria says:

    :)) interesant cum o femeie foloseste drept termeni de comparatie intr-un articol niste stereotipuri extrem de negative la adresa femeilor. “domnisoara de 80 de ani”, “femei cu probleme hormonale intr-o anumita perioada a lunii”. s-a dus naibii emanciparea noastra, sau macar eforturile noastre de emancipare, daca pana la urma tot judecate in functie de sexualitatea noastra suntem. ba, mai mult, starea naturala de a fi la menstruatie e egala cu isteria, ca sa nu mai zic de fraza cu domnisoara batrana. daca ar fi sa zic ceva despre romani insa, ca sa ma refer si la subiectul in sine al articolului, e exact asta: ca atat femeile, cat si barbatii, au o doza foarte mare de rautate la adresa sexului “slab”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>