Sanatatea orala a femeii insarcinate, rol vital in dezvoltarea corecta a fatului

gravidaOrganismul femeii insarcinate trece prin numeroase transformari pe perioada celor 9 luni de sarcina.  “Furtuna hormonala” are impact si asupra cavitatii bucale a femeii.

Cele mai frecvente afectiuni dentare ce se pot manifesta pe perioada sarcinii sunt legate de gingii, care se pot inflama mai usor, dar si slabirea tesuturilor de sustinere, ligamentele care sustin dintele in os. De aceea, se recomanda ca pe durata sarcinii sa fie realizate tratamente ortodontice, intrucat dintii se pot misca mult mai usor si in acest context, este bine sa ne monitorizam mai atent sanatatea dentara, pentru a evita viitoare complicatii.

Pentru mentinerea unei sanatati orale bune pe perioada sarcinii, gravidele trebuie sa se spele foarte bine si mult mai des pe dinti avand in vedere riscul mai accentuat de inflamare a gingiilor, cat si a faptului ca gura/cavitatea orala reprezinta principala poarta de intrare a microbilor in organism si acestia pot fi transmisi destul de usor de la mama la fat.

In plus, este recomandat ca pe perioada sarcinii sa se evite interventiile dentare complicate, sau ca femeia gravida sa nu aiba prea multe interventii stomatologice de orice natura. Acest lucru este de dorit, intrucat orice substanta puternica/anestezic intra in contact cu mama, ar putea afecta si fatul. De aceea majoritatea leziunilor carioase, a obturatiilor de canal, coroanele dentare sa fie realizate de catre femeie inainte de a ramane insarcinata.

De asemenea, viitoarele mame care doresc sa urmeze un program de fluorizare eficient, trebuie sa cunoasca faptul ca pot incepe sa ia pilulele de fluor incepand cu luna a 4-a de sarcina, acesta fiind momentul in care se formeaza mugurii dintilor temporari, avand un efect extraordinar la nivelul smaltului dintilor bebelusului. Tratamentul cu fluor poate fi urmat pana in momentul cand bebelusul se naste, ulterior medicul dentist pediatru va stabili doza de fluor pe care o veti administra acestuia in functie de varsta si de greutatea lui, la anumite intervale de timp.

Asadar, medicii dentisti atrag atentia femeilor insarcinate asupra importantei mentinerii unei ingiene dentare optime si corecte pe perioada sarcinii, pentru a diminua riscul expunerii fatului la factori negativi precum microbi sau alte bacterii daunatoare evolutiei normale a acestuia.

Sursa foto

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>