Sfaturi pentru un stil de viata sustenabil

Experiment Sustenabilitate 7Experimentul de sustenabilitate Unilever, desfasurat pe parcursul a 9 saptamani, in casele a
7 familii cu profile demografice diferite iar dupa o saptamana de monitorizare a stilului de viata al participantilor, acestora li s-au prezentat o serie de sfaturi pentru reducerea consumului de apa si a micsorarii cantitatii de mancare aruncate.

Sfaturi pentru reducerea cantitatii de resturi alimentare aruncate

  1. 1.      Faceti o planificare saptamanala a meselor familiei
    1. Decideti ce veti gati pentru a stabili exact ingredientele si cantitatile de care veti avea nevoie
    2. Estimati numarul de mese, eventual gustari, pe care le veti avea in saptamana urmatoare
  2. 2.      Intocmiti o lista de cumparaturi
    1. Cumparati doar produsele de care aveti nevoie
    2. Monitorizati produsele care sunt pe terminate
  3. Congelati resturile alimentare – nu le aruncati, le puteti folosi ulterior, economisind astfel timp, bani si resurse
  4. Gatiti cu resturile de mancare ramase-exista o multitudine de retete care va pot ajuta sa fiti creativi in bucatarie si sa nu aruncati mancarea ramasa.

 

Sfaturi pentru reducerea consumului de apa

  1. Faceti dusuri scurte, durata optima a unui dus este de 4 minute
  2. Invatati modul corect /eficient de a spala vase si rufe (planificarea unei zile/saptamana pentru spalarea hainelor), dar si de a va spala pe dinti (spre exemplu, trebuie sa opriti apa in timpul periajului)

Feedback-ul participantilor

Madalina (24 ani)

A fost un pic greu cu planificarea meselor, dar cel mai benefic mi-a fost cu apa. Economisirea apei mi-a intrat in obisnuinta si chiar ma bucur. Si la mancare am inceput sa imi fac liste mai des. Imi faceam doar la cumparaturile mari, iar acum imi fac si pentru cumparaturile mici.

Am invatat sa fiu atenta la cat cumpar si pentru ce perioada, pentru ca nu eram obisnuita sa cumpar asa, si sa fiu atenta si la cantitatile folosite la gatit.

Carmen (54 ani)

Tabieturile sunt deja instalate, la planificarea meselor nici nu stiu daca ar mai trebui scrise pe hartie.

Morala a fost asa: picatura cu picatura face paharul, paharul face sticla si asa mai departe. Fiecare contam! Spunem ca suntem doar un firicel, dar daca se aduna bob cu bob, probabil ca facem mult.

Am invatat sa pretuiesc mai mult produsul si munca mea, dar mai ales ce daruieste natura. Si apa, mai ales, am invatat sa o pretuiesc! Apa nu se regenereaza peste noapte!

Liviu (43 ani)

Ai multe de invatat, ramai cu o experienta bogata in privinta asta. Sunt lucruri la care nu te-ai fi gandit, la economia de apa. Ti-ai format un stil de viata si il perpetuezi, fara sa iti dai seama ca sunt atat de multe lucruri pe care le poti economisi.

Mi se pare din ce in ce mai usor de facut. La inceput era mai dificil, acum deja vin mai natural si deja mi-a intrat in instinct sa gandesc astfel. Mi-am facut un obicei. Cel mai bine s-a intiparit economia la apa. Deja cand dau drumul la apa ma gandesc: e ok ce fac, e conform regulilor?

Am vazut ca se poate economisi. Eu credeam ca fac economie, dar am vazut ca se poate si mai mult. Ma gandesc si la copii, ca le dai un exemplu: nu numai sa consume o galeata de apa pe zi, dar ii formeaza si pe ei ca persoane, se gandesc si la altceva decat la persoana lor. Cred ca si acesta este un aspect pozitiv. O sa continuam asa.

Idealul meu este sa transmit mai departe. Generatia care vine sa invete de la noi si sa le intre in fire, sa faca asta instinctiv.

Ana (28 ani)

Beneficiile sunt banii economisiti. Simti ca economisesti o gramada. Pana si administratorul m-a intrebat cum de nu mai consum asa multa apa.

Imi planific 3, 4 portii si congelez ce mi-a ramas. Saptamana trecuta am facut gratar seara si nu stiam ce garnitura sa iau la birou. Si asa am luat portia de orez cu legume din congelator. 

Adriana (39 ani)

A fost o provocare, asta am zis de la inceput. Imi plac proiectele, am mai discutat despre asta. M-a ajutat foarte mult, ma va ajuta si in viitor. Nu e greu de pus in practica, trebuie sa fii perseverent, sa planifici si sa ai si sprijin din partea familiei.

This entry was posted in INGRIJIRE, NOUTATI, RECOMANDAM and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>