Petele – o problema frecventa dar rezolvabila!

nomasvelloDupa varsta de 30 de ani in mod deosebit  multe dintre noi ne confruntam cu o problema inestetica delicata: petele.

Stiintific vorbind acestea poarta numele de discromii si reprezinta modificari de culoare ale pielii. Ele apar secundar tulburarilor de incarcare cu pigment fiziologic (melanina), fie prin exces (hipercromie), fie prin lipsa acestuia (acromie).

Principalele cauze pot fi expunerea indelungata la soare, sarcina, tulburari hormonale, inaintarea in varsta (mhhh, macar de s-ar inventa un leac sa evitam aceasta  cauza!), vindecarea unor rani sau poate fi o problema ereditara.

Nu dorim sa punem accentul pe denumirile stintifice, este bine sa stim totusi cate tipuri de pete putem intalni si ce persoane sunt predispuse spre o forma sau alta.

1.MELASMA/CLOASMA: se caracterizeaza prin prezenta unor pete  maronii deschis-inchis. Sunt pozitionate  in zonele mai frecvent expuse la soare: obraji, frunte, nas. Melasma afectează persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Petele de melasme apar in general la femeile gravide si a celor care iau contraceptive orale.

2. LENTIGO-uri SIMPLE: mici pete izolate cu pigmentare maroniu-inchise. Acestea pot aparea ca urmare a unor afectiuni hepatice sau datorita inaintarii in varsta. Aceste pete raman o problema de estetica, datorita formei si dimensiunilor neregulate; 

3. LENTIGO-uri SOLARE. persoanele cu o culoare deschisa a pielii sunt expuse unui risc mai mare de aparitie a lentigoului solar datorita cresterii neuniforme a nivelului de malanina din piele. Acestea se manifesta prin aparitia unor pete mici, ovale si plate la nivelul pielii. Culoarea acestor pete variaza de la maro deschis si pana la negru. Lentigo-urile  pot fi insotite de semne ale imbatranirii precum riduri sau piele uscata.

In zilele noastre intalnim mai multe modalitati de tratament, dar parca tot mai bine ar fi sa incercam sa prevenim inainte sa intram intr-un cabinet medical. Mai ales cand modalitatile de preventie nu inseamna altceva decat sa urmam pasii catre o viata mai sanatoasa si echilibrata:

-          expunerea cat mai redusa la soare;

-          folosirea cat mai intensa a cremelor cu factori de protectie ridicata;

-          folosirea unei alimentatii adecvate;

-          evitarea medicamentelor fotosensibilizatoare care fac pielea mai sensibila la razele soarelui crescand riscul aparitiei petelor solare. 

Si totusi, daca ati ajuns in punctul in care dimineata nu puteti sa va uitati in oglinda fara sa apelati urgent la un fond de ten este bine de stiut ca aveti si alte solutii la indemana. Costurile acestor tratamente nu sunt foarte mari si rezultatele de obicei se vad de la primele sedinte.

Foarte important ar fi sa consultati si un specialist inainte de a lua o decizie ferma, pentru a beneficia de ce este mai bun pentru fiecare problema in parte.

 

Metode de tratatament:

-          depigmentare,

-          peeling,

-          microdermabraziune,

-          crème recomandate de medicul dermatolog,

-          tratament IPL – se efectueaza tratamente de estompare si de reducere a acestor pete (fotorejuvenare). Este nevoie de 6-8 sedinte. Primele 6 sedinte se efectueaza la un interval de 21 de zile, urmand ca urmatoarele sa se efectueze la un interval de o luna.

Si nu uitati: FRUMUSETEA este cel mai de pret cadou pentru o femeie! 

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>