Soarele – cel mai bun prieten?

nomasvelloSoarele nu inseamna tot timpul vreme buna, iar expunerea neprotejata ne poate afecta sanatatea. Radiatiile ultraviolete,  din care fac parte si razele UVB si UVA (care stimuleaza bronzul), ne pot face rau, de la arsuri imediate pana la efecte foarte grave si pe termen lung asupra sanatatii. Iar daca soarele are regulile lui, cel mai bine in aceasta situatie este sa le cunoastem si sa actionam in consecinta.

 

Cum ne protejam pe timp de vara?

Produsele de protectie solara sunt foarte importante ca metoda de precautie impotriva efectelor nocive ale razelor UV. Este esential sa cunoastem ce inseamna termenul SPF sau factorul de protectie solara.

SPF functioneaza ca un indicator al nivelului in care suntem protejati de un anumit produs, reprezentand numarul de minute in care putem sta la soare fara sa suferim o inrosire a pielii comparativ cu numarul de minute in care pielea s-ar inrosi in lipsa cremei de fotoprotectie. Astfel, o crema cu factor 50 inseamna 500 de minute de protectie solara contra arsurilor daca pielea s-ar inrosi in 10 minute de expunere fara crema.

Un alt termen este PPD (Persistent Pigment Darkening), indexul de eficacitate a protectiei impotriva razelor UVA. Pentru PPD, maximul este de 42, conform Normelor Europene. Index 50+ este maximul de protectie conform Normelor Europene in vigoare pentru SPF (indice pentru razele UVB). Trebuie sa stiti insa ca aceste valori sunt obtinute in laborator, in urma unor masuratori in conditii standard de temperatura si umiditate si la aplicarea unui strat gros de crema, de 2mg/cm2. In realitate, cantitatea de crema aplicata de noi este sub 50% din cantitatea ideala, dozele de UV la care ne expunem sunt mult mai mari, transpiram si inlaturam cremele prin inot.

Pentru preventia cancerului de piele trebuie efectuate masuri multiple de fotoprotectie, iar pentru o utilizare corecta a produselor de protectie solara, ar trebui sa tinem cont de urmatoarele recomandari:

  • Sa nu utilizam niciodata produsele pentru protectie solara ca unic mijloc de protectie; asociati alte mijloace de protectie produselor de protectie solara.
  • Produsele pentru protectie solara NU trebuie sa fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele.
  • Produsele pentru protectie solara nu trebuie sa fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare.
  • Alegeti un produs pentru protectie solara adaptat tipului dumneavoastra de piele si conditiilor de expunere
  • Alegeti un produs pentru protectie solara care protejeaza atat contra radiatiilor UVB cat si contra radiatiilor UVA.
  • Aplicati o cantitate generoasa de produs pentru protectie solarǎ

Alte metode de protectie sunt evitarea expunerii excesive la soare in orele de varf (11-16), imbracamintea adecvata care sa acopere suprafata corpului, ochelari de soare, palarie. Copiii mici nu trebuie expusi, fiind necesara adapostirea la umbra.

Ce efecte au radiatiile UV asupra sanatatii?

Daca razele UVB afecteaza suprafata pielii, epidermul, fiind si razele care creeaza inrosirea pielii (arsura solara imediata) , dar pot genera si tumori de piele, efectele radiatiilor UVA sunt mai profunde patrunzand pana la celulele dermului, genereaza pigmentare, imbatranesc pielea prematur (fotoaging) si pot modifica ADN-ul celular. In cantitati limitate, razele UV sunt benefice oamenilor, putand fi utilizate in tratarea anumitor afectiuni medicale precum rahitismul, psoriazis, eczeme sau icterul.

Tratamentul in acest caz trebuie sa aiba loc insa sub supraveghere medicala, iar beneficiile versus riscurile expunerii la UV trebuie sa fie supuse analizei clinice. Efectele nocive ale supraexpunerii sunt insa imediate si foarte puternice, cele mai cunoscute fiind arsurile solare sau insolatia. Impactul razelor UV are insa legatura si cu degradarea pielii, imbatranirea prematura, aparitia alunitelor, aparitia ridurilor si a petelor pigmentare, reducerea eficientei sistemului imunitar. Intre efectele pe termen lung sunt si reactii inflamatorii ale ochilor, cataracta, iar in cele mai grave cazuri, poate aparea cancerul de piele (ex. melanom, carcinomul bazocelular sau spinocelular).

Sa nu neglijam importanta hidratarii

In timpul verii trebuie sa bem peste 2 litri de lichide pe zi, chiar daca nu ne este sete. Cele mai indicate lichide sunt apa plata sau minerala, sucul de fructe si de legume, ceaiul indulcit, dar nu diuretic, lapte, supe, ciorbe. Dimineata putem consuma cafea, dar nu pe stomacul gol.

Pentru a ne mentine in forma trebuie sa consumam fructe si legume proaspete, lactate si, in general, sa avem o alimentatie echilibrata si cu multe lichide. Este indicat sa ocolim alcoolul in exces, carnea grasa, prajelile, mezelurile, fast-food-urile.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>