Soarele – prieten sau dusman?

NomasvelloPrintre efectele benefice ale soarelui asupra organismului se numara intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea circulatiei si formarea vitaminei D, care ajuta la fixarea calciului. Toate acestea se intampla daca stai la soare atat cat trebuie. Oricat de mult va place pielea bronzata, e necesar s-o aparati de efecte secundare.

Ce fototip esti?


Tipul I
: piele alba cu pistrui; par blond, ochi albastri: esti sensibil, te arzi usor la soare, te bronzezi greu, iar riscurile dupa expunerea la soare sunt mari.
Tipul II: piele alba, par blond inchis sau castaniu, te arzi usor, dar cu o protectie corecta te bronzezi frumos, auriu. Daca nu te protejezi, iti asumi aceleasi riscuri ca si tipul I.
Tipul III: piele usor maslinie, par castaniu; te arzi doar daca stai prea mult la soare, te bronzezi intens si omogen, te expui unui risc mediu.
Tipul IV: piele maslinie, par negru, nu te arzi aproape niciodata,  te bronzezi rapid si foarte intens, riscul la care te expui e mic.

Care sunt beneficiile expunerii la soare?

O expunere moderata la soare, in special dimineata, intre 5 si 30 de minute, fara nici o protectie solara, este recomandata oricui. In cazul persoanelor cu piele sensibila, se va sta mai putin la soare. In acest fel, pielea va “capta” vitamina D, atat de necesara organismului.

Expunerea la razele soarelui mai are beneficii si asupra starii de spirit, deoarece alunga depresia, monotonia, ne face sa fim mai activi, reduce astenia de primavara si regleaza ritmul cardiac.

Care sunt efectele negative ale soarelui asupra tenului?

Poate cel mai nociv efect al expunerii prelungite la soare este cancerul de piele. Cancerul de piele apare dupa o expunere indelungata la razele solare, fara folosirea unor creme sau lotiuni cu factor de protectie marit. Cu totii stim cat de nocive sunt razele solare intre orele 12:00 – 16:00, deoarece atunci sunt cele mai puternice, si tocmai de aceea ar trebui sa ne ferim cat mai mult.

Cancerul de piele a fost la un moment dat cel mai raspandit tip de cancer, datorat in mare parte lipsei de informare a publicului larg. Insa, acest tip de cancer este si cel mai usor de prevenit, daca avem grija cand, unde si cum ne expunem la razele solare. Uite cateva lucruri pe care nu le stii despre cancerul de piele:

 • 1 din 3 oameni sufera la un moment dat de o forma de cancer de piele;
 • In 1983, in Statele Unite erau inregistrate 300 000 de cazuri de cancer de piele. 10 ani mai tarziu, numarul acestora se ridicau la 1 000 000;
 • In anul 1998 au fost raportate mai multe cazuri de cancer de piele decat toate celelalte tipuri de cancer luate impreuna;
 • Cancerul de piele ucide un om la fiecare 62 de minute;
 • Riscul de a dezvolta un melanom a crescut dramatic: in anul 1938, incidenta era de 1 la 1500, in 1991,1 din 105, pentru ca in anul 2000, aceasta sa se ridice la 1 din 75 de persoane.
 • Melanomul este cea mai intalnita forma de cancer de piele la femeile tinere cu varste intre 25 si 29 de ani,
 • Numarul barbatilor afectati de cancer de piele este de doua ori mai mare decat cel al femeilor;
 • Daca un melanoma este detectat in faza incipenta, sansele de vindecare sunt de 90%;
 • 1 din 39 barbati caucazieni si 1 din 58 femei caucaziene dezvolta un melanom;
 • Aproximativ 90% din schimbarile pielii, atribuite de regula inaintarii in varsta, sunt de fapt, cauzate de razele solare;
 • In ciuda credintei populare conform careia neprotejarea pielii pana la varsta de 18 ani duce la stricaciuni ireparabile (deci, ce rost mai are sa te protejezi?), noile date arata ca doar 23% din efectele negative ale expunerii prelungite la soare apar pana la aceasta varsta;
 • 15% din populatia lumii sufera de o forma mai mult sau mai putin grava de alergie solara.

Un alt efect nociv asupra tenului este aparitia prematura a ridurilor. Din cauza expunerii la soare, ridurile vor deveni mult mai proeminente, mai adanci si nu vei putea scapa de ele nici cu ajutorul botoxului.

Acum, ca stii toate aceste lucruri, gandeste-te de doua ori inainte de a te expune la soare fara sa folosesti nicio crema cu protectie solara. Gama de astfel de produse este foarte mare, de la creme cu protectie de 2% (care sunt indicate persoanelor cu pielea inchisa la culoare si dupa ce s-au bronzat putin), pana la cele cu protectie de 100% (recomandate persoanelor cu tenul alb si pielea sensibila).

Istoria protectiei solare

In trecut, oamenii nu aveau prea multe arme impotriva soarelui. Nimeni nu s-a gandit ca o crema ii poate proteja de arsurile pielii, inevitabile in cazul celor care petreceau mult timp in soare. In acea perioada, hainele si palariile de soare constituiau singura protectie de care pielea beneficia. Este adevarat ca nici efectele razelor ultraviolete asupra sanatatii pielii nu erau cunoscute si nici temeinic studiate.

Prima crema de protectie a fost elaborata abia in anul 1938, de catre chimistul Franz Greiter si avea un SPF de 2. Nu foarte mult, ati spune, insa era oricum, mai bine decat nimic.

Mai tarziu, la inceputul anilor ’50, produsul a fost imbunatatit si comercializat la scara larga.

Este evident faptul ca de atunci, formulele cremelor de protectie au fost simtitor imbunatatite. Factorul de protectie a crescut, ajungand chiar si pana la 100 in ziua de astazi, iar variantele rezistente la apa, caldura si transpiratie au devenit cele mai cautate in randul cumparatorilor.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>