De ce sa ne ferim de soare?

Protectie solaraDintre radiatii, doar cele UVB si UVA strabat stratul de ozon. Subtierea stratului de ozon a determinat cresterea cantitatii de radiatii UVB. Acestea sunt responsabile de producerea arsurilor solare si, implicit, de formarea cancerelor de piele, in timp ce UVA determina imbatranirea prematura, precum si riscul aparitiei de cancere de piele.

Expunerea la soare dauneaza si parului si chiar si scalpului. Nu ignorati produsele cu SPF pentru par, sau folosirea unei palarii de soare.

Astfel incat revin la intrebarea mea: sa folosim sau nu produse de fotoprotectie cu factor de protectie mare? Concluzia este simpla si cat se poate de logica. Folositi oricare dintre factorii de protectie, insa cu regularitate.

Fiti atenti la data de expirare – produsele cu SPF au o durata de viata relativ scurta: dupa 2 ani de la data de fabricare nu vor mai fi utile.

Desi soarele este sanatos daca suntem foarte moderati, in fata cancerului de piele nici un argument nu este suficient de puternic pentru a motiva ignoranta fata de protectia solara.

Bronzul nu este solutia pentru un ten frumos. Un ten frumos este unul sanatos. Iar un ten sanatos este unul atent hidratat si protejat de factorii externi.

Are soarele efecte benefice asupra pielii? Utilizarea produselor anti UV si sinteza de vitamina D

Expunerea la soare este esentiala pentru ca organismul nostru sa sintetizeze vitamina D3, importanta in fixarea calciului. Mai exact, radiatiile UVB sunt cele implicate in sinteza vitaminei D.

Daca folosim SPF pentru a bloca radiatiile UVB, nu vom mai primi suficienta vitamina D? Ei bine, studii au confirmat faptul ca nu exista modificari semnificative ale nivelului de vitamina D la subiectii ce au primit fotoprotectie fata de cei ce nu au primit.

UV

Expunerea „accidentala” la soare chiar si timp de 5 minute este suficienta ca organismul sa-si procure doza zilnica. Persoanele predispuse la deficit de vitamina D sunt batranii, obezii si persoanele ce prezinta fotosensibilitate.

Ce factor de protectie solara sa folosesc?

Industria produselor de protectie solara explodeaza mai ceva ca eruptiile solare.

Produse adaptate tuturor tipurilor de piele (hidratante, emoliente, nonuleioase), destinate zonelor sensibile (buze, urechi, ochi), sau chiar machiajului (creme colorante, care inlocuiesc fondul de ten) apar pe piata cu factori de protectie din ce in ce mai mari, de pana la 100.

Rafturile sunt pline pana la refuz cu ambalaje si recipiente noi,  colorate, unele mai practice in ceea ce priveste aplicarea, iar altele mai usor de transportat, insa chiar si cu atat de multa informatie disponibila, folosim in continuare factorul de protectie in mod gresit.

Este mai eficient un factor de protectie mai mare de 30?

Cel mai comun mit este ca un produs cosmetic cu factor de protectie de 30 va oferi de doua ori mai multa protectie fata de un altul cu factor de 15. In realitate, diferenta este neglijabila. Un SPF 15 va bloca aproape 95% din razele UVB, in timp ce un SPF de 30 va bloca 97%, iar un factor de 45, aplicat corect, doar 98% din raze. Niciun factor de protectie nu ofera 100% protectie, indiferent de cat de ridicat este.

Un alt mit popular legat de produsele cu SPF este cel care conform caruia daca folosesti produse cu factor de protectie mare nu te poti bronza. Cat se poate de gresit! Produsele cu SPF ajuta pielea sa nu sufere arsuri si, ca urmare, ele reduc riscul cancerului de piele.

Consumatorii au prea multa incredere in produsele cu SPF mare sau cele rezistente la apa

Cremele cu SPF ridicat sunt relativ mai scumpe si induc in eroare cumparatorii,  care se supra expun la soare avand incredere oarba in aceste produse care promit maximum de siguranta la plaja. Cel mai adesea ei stau mai neglijent la soare fata de cei care folosesc produse cu SPF mai mic, dar care le aplica disciplinat, cu regularitate. Chiar si cele water proof (rezistente la apa) trebuie reaplicate dupa ce am inotat (sau daca am transpirat intens).

Ce contin cremele de protectie solara?

Produsele de fotoprotectie contin substante active cu rol de protectie solara, adjuvanti si excipienti cu rolul de a limita penetrarea substantelor active la nivelul pielii, toti acestia asigurand o aplicare uniforma a produsului si conferind rezistenta la apa si transpiratie.

Produsele cu SPF mare contin concentratii mai mari de chimicale responsabile pentru protectia solara, comparativ cu cele cu factor mic SPF. Desi protejeaza mai bine, ele expun consumatorii la o gama mai mare de agenti chimici activi. Unele dintre aceste ingrediente pot avea diverse riscuri cand penetreaza pielea, de la alergii pana la dereglari hormonale.

Cel mai prudent este sa folosesti constant un un SPF cu o concetratie medie – de la 30 la 50.

Ce ingrediente sa evitam? Propylene glycol, parabeni, parfum si mineral oil (ulei mineral) sunt cel mai adesea factori iritanti.

Ce ingrediente sa alegem? Titanium dioxide, zinc, avobenzone, octocrylene, antioxidanti.

Efecte adverse ale produselor cu SPF

Efectele adverse sunt in stransa legatura cu compozitia produsului.

Acidul p-aminobenzoic (PABA), care confera cea mai mare protectie impotriva radiatiilor UVB, provoaca frecvent reactii adverse precum iritatii, motiv pentru care a fost inlocuit pe piata autohtona cu derivati PABA.

Oxibetazona este si el un compus ce se gaseste in mai mult de jumatate din produsele de protectie solara si pare a fi implicat in procesul de producere a radicalilor liberi si carcinogeneza.

Se pot absorbi anumite substante continute de produsele de fotoprotectie in sange?

Da, ele se pot absorbi numai daca aceste substante se gasesc in concentratie mare si daca sunt aplicate pe suprafete mari de piele. Ele nu determina neaparat efecte adverse, pericolul fiind doar in cazul copiilor si al femeilor gravide – produc disfunctii endocrine (benzofenona-3 si 3-4-metil-benziliden camfor si octil-metoxicinamatul) – astfel incat 3-4-metil-benziliden-ul ar trebui evitat la copii sub 12 ani.

Eficienta cremelor de protectie UV

Eficienta este in stransa legatura cu tipul produsului folosit, de modul de utilizare si cantitatea de produs aplicat. Este bine cunoscut faptul ca un produs de fotoprotectie trebuie utilizat in orice anotimp, indiferent daca afara este o zi insorita sau innorata.

Produsul trebuie aplicat in cantitate suficienta si reaplicat la doua ore sau ori de cate ori intram in apa, indiferent daca produsul este unul rezistent la apa sau nu.

Sursa foto: 1 si 2

logoAcest articol a fost scris de echipa Cosmetiquette.

Cosmetiquette este un site de review-uri cosmetice realizate de o echipa tanara de medici si specialisti in Dermatologie. Pe site vei gasi resurse si sfaturi despre ingrijirea pielii, make-up si ultimele noutati din industria frumusetii.

This entry was posted in INGRIJIRE, TRUP and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>