Un’ te duci tu mielule?

paste_fericitCred ca e safe sa ne apucam sa scormonim in corectitudinea “politica”  a consumarii carnii de miel de Paste sau in general a carnii. A trecut Pastele, deci avem voie sa facem tetrapiloctomia (despicarea firului in patru) subiectului. Am aflat (chiar de Paste) de la un prieten ca mielul, atunci cand este sacrificat plange asemenea unui copil. Mi-a stat bucata de miel in gat cand am auzit, caci doar ce taiasem o bucatica din delicioasa friptura si m-am gandit, de asemenea, sa dezbat subiectul mai departe, pe Facebook. Am aflat asadar ca si oaia are o reactie cu adevarat sfasietoare cand ii este smuls puiul de langa ea si ca si iedul are o reactie similara, daca nu chiar mai tragica. Asa ca am extrapolat (inevitabil de altfel) subiectul la o disputa vegetarieni versus omnivori, cu citari de surse si documentare care sustin pe buna dreptate (parerea mea) ca acest consum de carne este foarte strans legat de afectiuni ale inimii, de diabet, diferite tipuri de cancer etc.


Nu sunt vegetariana, nici pe departe, insa ma declar doar o consumatoare ocazionala de carne. Ma simt vinovata cu fiecare imbucatura de carne, dar fac efortul fizic si financiar ca atunci cand consum carne (si legume) sa cumpar variantele ecologice, chiar daca aici, in Suedia sunt cam duble ca pret si, credeti-ma, nu imi permit sa arunc cu bani. Va recomand sa vizionati filmul documentar Forks over Knives pentru mai multe informatii. Garantez ca va va schimba viziunea asupra consumului de carne in general.


Dar, sa revenim la disputa creata pe Facebook. Au fost pareri cum ca oamenii chiar au nevoie de proteinele din carne si orice ar spune vegetarienii, este un lucru fizic, ce nu poate fi evitat. Insa nu multi stiu ca exista plante cu aport de proteine mult mai bun decat cel al carnii. Sunt vegetarieni care pot dovedi lucrul acesta cu ani de zile de vegetarianism, vegani care practică cu foarte mare succes sporturi, sau activitati intelectuale ce ingenuncheaza in jena si pe cel mai convins carnivor. Am declarat asadar consumul de carne ca fiind un viciu, eu personal directionand multa invidie catre aceia ce au reusit sa renunte definitiv la carne, cat si la produsele animaliere, extinzand aceasta invidie proportionala si catre cei care au o dieta exclusiv RAW (nu consuma alimente gatite in nici un fel).


As vrea sa am aceasta ambitie si as vrea sa adopt un astfel de stil de viata, dar momentan, sufleteste nu ma regasesc in momentul acela al vietii. Probabil ca este ca si cu lasatul de fumat: trebuie sa ai un moment declansator psihic pentru a lua o astfel de hotarare.
This entry was posted in EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Un’ te duci tu mielule?

  1. dana says:

    Poti sa devii vegetarian dupa unul dintre acele momente relevante, care te fac ca de a doua zi sa nu mai pui gura pe carne, dar poti sa te si “educi” sa nu mai mananci animale. Tu deja te gandesti la asta, cred ca la un moment dat, daca vei continua sa iti doresti acest lucru, renuntarea la carne va veni de la sine. Pana atunci, si mancatul mai rar de carne este foarte bun pentru sanatatea ta si pentru bietele animale. Iti doresc succes!

  2. Rox says:

    Mulțumesc mult pentru încurajări, Dana. Până atunci… exersăm cu lipsa cărnii din meniu din ce în ce mai des :)

  3. valisan says:

    Desi consumarea carnii in general a inceput sa para deja barbara in unele culturi,sa stii ca ti dau un raspuns foarte simplu si anume: noi oamenii asemenea multor animale din regn avem niste dinti care se numesc canini(cu ajutorul carora putem procesa mai bine carnea). La dezvoltarea organismului in afara de vitamine si calciu mai trebuie si proteine,care surpriza,majoritatea provin din produse de origine animala(proteinele). Asa ca e un trend sa fii vegetarian dar nu e neaparat sanatos. Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>