Unde ne este umorul?

umorIn ultima vreme observ un fenomen destul de ingrijorator printre romani si anume disparitia graduala a hazului de necaz. Adica puteai să-i faci multe unui român: sa-i pui in carca taxe la taxe, sa-i bagi pe gat reguli absurde, sa-i scumpesti micii, sa-i dai amenzi de cate ori zice “tigan”, dar sa-i iei si ultimul lucru la care se pricepe atat de bine, mi se pare semnul cel mai evident ca Romania e irecuperabila. Ne mai ramane “decat” (vorba incultului) sa ne dam foc la valiza, ca si-asa nu e nimic in ea. Doar sperante violate si furie inabusita. Eram saraci, dar macar eram haiosi si stiam sa ne distram, mai. In apogeu de criza noi ne cheltuiam toti banii pe revelioane extravagante, chiar daca a doua zi spargeam pusculita copiilor ca sa luam tigari. Nu, nu paine. Romanul fumator nu pune painea inaintea tigarilor. La naiba, nu pune nici nevasta inaintea tigarilor. Asadar da, observ tristete si campioni la saritul de cur in sus cand se face haz de necaz. Putinii care au mai ramas pe baricade sustinand pana in sarma ghimpata umorul negru tipic national sunt etichetati de “nesimtiti” sau “ipocriti”, “parveniti” sau “aroganti”. Niciunul dintre aceste epitete nu este “de bine”. Adica rasul, nu e bun. Rasul cand te simti cu venele prea lungi e de prost gust. Urmatorul pe lista de tabu este umorul “rasist” care atarna doar de un fir pana la amenda. Adică de ce sa mai scoatem bancuri cu olteni, unguri, religie, popi, homosexuali (ordinea nu este accidentala) si tigani. Dar mai ales cu regi de tigani care mor si care post mortem solicita plata datoriilor (aprox. 300.000€) de catre statul roman catre spitale turcesti.

Se trezeste brusc in romani o moralitate fara egal cand vine vorba de aceste subiecte sensibile. O moralitate selectiva, de altfel, care dispare brusc cand vine vorba de aruncat gunoaie pe strada, parcat neregulamentar sau injuratu’ cu pumnu’ in trafic.

Dar macar puteam sa “ne radem” inainte, chiar daca eram vai steagu’ nostru. Acum nici asta nu mai putem. Propun sa se faca un indreptar cu subiecte interzise in glumele romanesti, pentru a exclude conflictele pe viitor.

This entry was posted in EDITORIAL and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Unde ne este umorul?

  1. ciprian says:

    Umorul este unul din rezultatele efortului de a gandi, de ati pune la lucru imaginatia. Limitarea viziunii oamenilor este importanta pentru unii care vor cu tot dinadinsul sa devina ciobani la oi. Este mult mai ushor sa carmuiesti un magar pe care sa il urmeze toate oile. Un popor fara educatie, cultura care nu isi mai duce la fitness creierul e ushor de manipulat. In curand nu o sa mai avem voie sa gandim , sa ne spunem parerea, sa radem daca auzim o gluma buna, sa nu ne externalizam ca poate se prinde magarul ca a fost o gluma buna. Sau vom rade doar la glumele magarului si a ciobanului.
    Din pacate romanul are in subconstiet ” capul plecat sabia nu’l taie” dar ar mai trebui sa stie “capul plecat cu umilinta lantul il indoaie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>