Valentine’s + Dragobete = Love

Eu sunt aceea care nu prea cred in sarbatori. Cel putin nu in sarbatori “importate” care au devenit in ultimii ani o “ocazie” pentru un boost de vanzari la kitscuri. Dar asta sunt eu. Pe langa trend-ul sarbatorilor importate, avem trend-ul sarbatorilor romanesti care sunt promovate in opozitie cu suratele occidentale, cu un puternic iz de patriotism si ceva “mandrie nationala”.

Daaaa, despre Valentine’s si Dragobete vorbim azi, v-ati prins.

Screen Shot 2013-02-11 at 10.13.53 AMValentine’s se sarbatoreste la noi cam de prin ’90, iar eu imi amintesc perfect prima mea interactiune, in februarie ’93, cand in liceu s-a organizat o mare urna, in care fiecare si-a pus fie sub protectia anonimatului, fie asumat,  mesajul catre x sau y. Eu atunci m-am trezit cu un biletel de dragoste, de la un El de clasa a XI-a, eu fiind a IX-a, in care mi se dadea inclusiv intalnire, “la gang” (cei din Sfantul Sava stiu despre ce vorbesc). Evident ca El nu a venit, pentru ca dintr-un spirit exagerat de protectionism, vreo 10 dintre colegii mei au stat de paza, sa nu cumva sa patesc ceva.

Revenind la “disputa” zilelor noastre, Valentine’s vs Dragobete, oficial transpusa in “importat” vs “sarbatoarea autentica autohtona”, nu vreau decat sa spun ca, pe cat de importata este una, pe atat de importata este si cealalta. Surpriza, nu? Da, Dragobetele este o sarbatoare cu o vechime de aproximativ 200 de ani in Romania, venita de pe plaiuri slave, si a carei data este si ea pline de incertitudine. Deoarece in functie de calendar, se sarbatoreste fie pe 24 sau 28 februarie, fie pe 1, 3 sau 25 Martie. Mai exact cam de pe la anul 1774 exista primele atestari scrise si oficiale ale sarbatoririi Dragobetelui. Caci altfel, se reintalneste la nivel local in multe zone din sudul tarii, in diverse povesti, legende, mituri si obiceiuri si traditii, insa toate legate cumva de venirea primaverii, imperechere, revenire la viata samd.

Una peste alta, recunosc ca ne folosim si noi din plin de scuza “Sarbatorii Iubirii” ca un motiv de a iesi in doi, ca porumbeii, asa ca inclusiv in acest an, ne vom lasa copiii pe mana bunicilor, iar noi ne vom duce ca un cuplu  indragostit, la o cina romantica. Insa ca la noi la nimeni, caci noi ne vom duce in acel loc in care va exista si un ecran mare de tot, pe care va fi transmisia meciului Stelei de la Amsterdam. Pe aceasta cale, declar ca  imi pare sincer rau pentru toate fetele nemicrobiste, care vor suspina ca au fost parasite de iubitii lor fix in seara de Valentine’s, pentru iubirea ros-albastra.

PS: sa nu ma credeti vreo cinica, insa sincer, nu cred ca aveti nevoie ca de aer de o zi speciala in care sa va aratati iubirea. Si in nici un caz nu aveti nevoie de o inimioara rosie inscriptionata cu “Te iubesc”, ca sa dovediti celeilalte persoane cat de arzatoare va sunt simtamantele. Insa, daca chiar sunteti in cautare de ceva cadou, aveti cateva sugestii aici si aici.

Sursa foto

 

 

This entry was posted in EDITORIAL and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>